Édes sütemények

Minden termék 15%-kal olcsóbban kapható webáruházunkban (GLS Hungary futárszolgálat kiszállítása esetén)!

mandula1.gif

Gluténmentes kakaós mandulás sütemény

  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg hámozott, darált mandula
  • 6 kanál kakaó
  • 14 dkg Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
  • lekvár
  • 4g Fiber Husk
  • 1 tk víz
  • csokoládé
  • mandulaforgács


Habosra keverünk 20 dkg vajat, 12 dkg porcukrot, 4 db tojássárgáját, majd folyamatosan
hozzákeverünk 10 dkg hámozott darált mandulát, 6 púpozott evőkanál kakaót és 14 dkg lisztet. Legvégül hozzáadjuk a 4 db tojás felvert habját.
Kivajazott formába simítjuk és megsütjük.
Ha kihűlt a tészta, hosszában kettévágjuk, megtöltjük lekvárral, visszatesszük a tetejét, és csokoládémázzal leöntjük. Mandulával díszítjük.

Gluténmentes fánk
200g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék
180g tej
1 tojás sárgája
25g vaj
50g cukor
1 cs.vaníliás cukor
20g élesztő
10 g Fiber husk
0,5 dl víz
két csipet só. Az élesztőt a meglangyosított tejbe keverjük a cukorral és langyos helyre téve felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük és a felfuttatott tejet lassan hozzáadagolva, csomómentesen jól összekeverjük. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Tűzön olajat hevítünk ( nem túl forró) a sütéshez . A megkelt tésztát két vizes evőkanál segítségével ( az egyik kanállal merjük a tésztát a másikkal segítsük az olajba tolni róla) az olajba adagoljuk. Aranyszínűre süssük mindkét oldalán Ha ügyesek vagyunk, szalagos lesz!

Gluténmentes Sacher torta
140 g vaj vagy margarin
140 g cukor
140 g Mantler gluténmentes liszt
140 g felolvasztott keserű csokoládé
4 db tojás
2 kávéskanál sütőpor

A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sárgájákat, az olvasztott csokit. A lisztet összekeverjük a sütőporral, óvatosan a masszához vegyítjük. Tortaformában közepes tűzön sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal.


tojás.jpg

Gluténmentes vajas sütemény

A tésztához

50 dkg Glutenix Fehérkenyér sütőkeverék
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
2,5 dl langyos tej
6 dkg porcukor
10 dkg lágy vaj 
1 csipet só
2 tojás (közepes méretű)
20g Fiber Husk
1dl víz

A díszítéshez:

10 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 kávéskanál fahéj
4 evőkanál lekvár (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tepsit (30 x 40 cm) kivajazzuk, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel (dagasztóspirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. Majd még egyszer jól átgyúrjuk, és enyhén lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságú, téglalapformára nyújtjuk. A tésztát a tepsibe helyezzük, és kézzel kis mélyedéseket nyomunk bele. A vajat kis darabokra vágjuk, és a mélyedésekben eloszlatjuk. A porcukrot a fahéjjal összekeverjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. Meleg helyen állni hagyjuk kb. 25 percig, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk. Sütési idő: kb. 12 perc Ha elkészült, a tepsit a sütőből kivesszük, és a tésztát azonnal megkenjük lekvárral, majd a meleg sütőbe 3 percre visszatesszük. A kihűlt süteményt tálalás előtt tetszés szerinti darabokra szeleteljük.

Gluténmentes Arany galuska
250 g Glutenix Fehér kenyér lisztkeverék
25 g tejföl
2,5 dl langyos tej
1 tojás sárgája
15 g élesztő
1 ek. olaj
10g Fiber husk
reszelt citromhéj.
Keverjük össze fakanállal vagy kézi mixerrel a folyékony hozzávalókat az élesztővel, végül adjuk hozzá a lisztet. Jól dolgozzuk össze, és vizezett kiskanállal merjünk zsírozott-lisztezett sütőformába váltogatva egy kanál tésztát, szórjuk jól meg cukorral kevert darált dióval majd újra tésztát, diót és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb a duplájára és előmelegített 170 fokos sütőben süssük, míg szép színt kap kb. 30-35 percig. Sodó: Gluténmentes vanília öntet Dr Oetker pudingporból: a leírás szerint készítsünk sodót vagy pudingport kb. 7 dl tejjel főzzük fel, hogy hígabb legyen.

Gluténmentes gyümölcsös palacsinta
3 egész tojás
4 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
12 evőkanál Kenyérvarázs rizsliszt
1,5 dl tej
2 evőkanál olaj
3-4 alma vagy sárgabarack
Az almát vagy sárgabarackot alapos mosás és tisztítás után felszeleteljük, 1 evőkanál cukorral víz nélkül megpároljuk. Közben néhányszor megkeverjük.Lekvár állagúra főzzük.A tojásokat, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, a tejet és a rizslisztet összedolgozzuk. Közepesen sűrű palacsintatésztát kapunk. Belekeverünk fél evőkanálnyi olajat.Vékonyan kiolajozott palacsintasütőben kb. 10 palacsintát sütünk. Kicsit vastagabb lesz, mint amit megszoktunk.A palacsintákat megkenjük a gyümölccsel, félbe, majd ismét félbe hajtjuk.Tálra tesszük, megszórjuk 1 evőkanál porcukorral.



Gluténmentes mézeskalács

2007-6_mez.gif


76 dkg Mester gluténmentes süteményliszt
34 dkg porcukor
2 evőkanál szódabikarbónakevés
őrölt fahéj
10 szem porrá őrölt szegfűszeg
5 dkg olvasztott margarin
4 egész tojás,
4 evőkanál méz
1 tojás fehérje és
12 dkg átszitált porcukor a díszítőmázhoz

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, fűszereket összekeverjük, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.Néhány órát pihentetjük a hűtőszekrényben, alufóliával letakarva.Rizsliszttel megszórt nyújtólapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, karácsonyi sütiformákkal kiszaggatjuk.Margarinnal kikent tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz, mert nagyra nőnek.Tojássárgájával megkenjük.Közepesen meleg sütőben kellemes mézeskalácsszínűre sütjük. Vigyázni kell vele, mert könnyen megég.
Cukormázat készítünk: 1 tojás fehérjét nagyon keményre felverünk, 12 dkg átszitált porcukrot szórunk bele, miközben tovább verjük. A porcukorral még 20-30 percig (!) verjük. Legcélszerűbb tálas habverővel dolgozni, amit nem kell fogni ilyen hosszú ideig.Ha szálat húz, és nem folyik szét, akkor jó.Hibátlan zacskóba töltjük, a zacskó sarkán nagyon pici nyílást vágunk. Ezzel díszítjük a süteményt.


Gluténmentes zabos keksz
10 dkg Schar Mix C
15 dkg gluténmentes zabpehely
10 dkg vaj
1 tojás

sütőpor
12 dkg cukor

- csokis változatba: 1-2 ek. keserű kakaó

- almás változatba: 1 reszelt alma+fahéj (lehet még gyömbérrel, szegfűszeggel megbolondítani)

A száraz összetevőket össze kell keverni, a vajat a "cukorral" habosra keverni, majd hozzáadni a tojást és végül mehet a lisztes tálba. Nem kell megijedni, hogy túl kemény vagy száraz a tészta, ez a lényege, így lesz keksz állagú.Kis gombócokat kell tenni a tepsibe és kézzel szétlapítani őket.170-180 fokon 10-15 perc elég neki.


Gluténmentes barackos rizskoch

35 dkg érett sárgabarack

7 púpozott evőkanál cukor

2 zacskó vaníliás cukor

2 evőkanál + 1 kávéskanál Kenyérvarázs kukoricaliszt

2 zacskó gyorsrizs

1 kávéskanálnyi növényi

margarin

1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

kevés őrölt fahéj

1 teáskanál porcukor a díszítéshez


A sárgabarackot alapos mosás és tisztítás után felszeleteljük, 6 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal és egy zacskó vaníliás cukorral feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi.Lekvár állagúra főzzük. A rizst megfőzzük.Amikor a baracköntet és a rizs is elkészült, összekeverjük, és hozzákeverjük a 2 evőkanál kukoricalisztet.Növényi margarinnal kikenünk egy hosszúkás, trapéz alakú süteményformát, vagy pástétomos formát, vagy őzgerinc formát.A sütőformában szétrázunk egy kávéskanálnyi kukoricalisztet.Beleöntjük a nyers rizskoch-ot.Negyed órán át közepes hőmérsékleten, további fél órán át alacsony hőmérsékleten sütjük. Ha ellenőrizni akarjuk, hogy nyers-e még a közepe, hústűt vagy hurkapálcát szúrjunk bele.Gyümölcsízzel, csokoládéöntettel vagy porcukorral tálaljuk.


Gluténmentes keksz
150 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék
50 g mandulaliszt
1 tojás
90 g vaj
0.5 dl tej
sütőpor

cukor

A lisztet el kell keverni a sóval, sütőporral, a vajat kicsit megolvasztani, elkeverni benne 1-2 ek. cukrot, és hozzáadni a liszthez a tojással együtt. Jól el kell keverni, majd belekerül egy kis tej is. A tésztának száraznak kell lennie, épphogy csak formázható legyen, ettől lesz keksz állagú. Kis gombócokat kell tenni a tepsibe és szétlapítani őket. 180 fokon kb. 15 percig kell sülnie.


Gluténmentes almás sütemény


3-4 db alma

ízlés szerint fahéj

1 csomag vaníliás cukor

10-15 dkg cukor

2 db tojás

30 dkg Kenyérvarázs rizsliszt

6 g sütőpor

egy csipet só

3 evőkanál dió

1 db citrom reszelt héja és leve


Ha már levet eresztett, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a fél sütőport, egy csipet sót, az apróra tört előre pörkölt diót, ha akarjuk, még adhatunk hozzá kandírozott vagy aszalt kockára vágott gyümölcsöket vagy bármi mást (én most csak diót tettem). Kb. olyan állaga kell, hogy legyen, mint a kuglóf tésztának, nem piskóta jellegű, hanem ragacssósabb, nedvesebb, így, ha szükségesnek érzitek, tegyetek bele még lisztet. Borítsuk egy kikent, kilisztezett őzgerincbe, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük készre kb. 40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.3-4 almát mérettől függően lereszelünk. Az almákat nem kell kinyomkodni. Hozzáadunk egy citrom levét, fél citrom reszelt héját, egy kiskanál fahéjat, a vaníliás cukrot és sima cukrot. Ízlés szerint a fahéjat és cukrot is pótolhatjuk. Majd 1-2 órát pihenni hagyjuk, hogy az alma levet eresszen. A levét, ne dobjuk ki, mert azt is felhasználjuk a massza elkészítésekor, az lesz a tészta nedves adaléka.


Gluténmentes Banános-csokis muffin
1 érett banán
2.5 dl tej
1 tojás
60g olvasztott vaj
180g Novalim kuglófpor
2 teáskanál sütőpor
120g cukor
120g csokicsepp

Elkészítés:
Pürésitsük a banánt egy edényben,majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, tejet, és alaposan összekeverjük.
A lisztet a banános masszához szitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, valamint a csokicseppet, és összekeverjük.
A tésztat az alaposan kivajazott formák 3\4-ig kanalazzuk, majd 170 C fokon 25 percig sütjük.

Gluténmentes túrós krémes rácsos

Hozzávalók:
A tésztához:
8 dkg Schar Mix C
8 dkg Kenyérvarázs rizsliszt
6 dkg Naturbit kukoricakeményítő
1 csipet só
8 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 evőkanál tejszín
1 tojássárgája
10g Fiber Husk
0,5 dl tej

A túrókrémhez:
50 dkg sovány krémes tehéntúró
12 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart belseje
1 egész tojás (szétválasztva) + 1 tojásfehérje
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál Naturbit kukoricakeményítő

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A háromféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom, a csipet sót, cukrot. Almareszelővel forgácsokra reszelem a hideg vajat, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztkeverékkel. A tojássárgáját egy kis tálban habosra keverem a tejszínnel, majd hozzáadom a lisztes keverékhez. Labdává formálom, fóliába csomagolom, és annyi időre, amíg összeállítom a tölteléket, a hűtőszekrénybe teszem.

A töltelékhez a két tojásfehérjét kemény habbá verem. Egy másik tálban a tojássárgáját a porcukorral és a tejszínnel habosra keverem, hozzáadom a vaníliát, a keményítőt, továbbkeverem, majd hozzáadom a túrót majd az egészet krémesre keverem. Fémkanállal óvatosan hozzáadom a fehérjét.

A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtom. Akkora téglalapot vágok belőle, ami egy 25 X 18 cm-es, sütőpapírral borított tepsibe kényelmesen belefér úgy, hogy a peremre is jusson tészta. A maradékot gyúrás után újra téglalappá nyújtom, kb. 1,5 cm széles csíkokra vagdosom.
A habos túrókrémet elosztom a tésztával bélelt tepsiben, majd a tésztaszalagokkal berácsozom, az előmelegített sütőbe tolom. 35 perc alatt világosra sütöm. Akkor van kész, ha a tésztarácsok már roppanósak, a krém nem folyik, de még kissé rezgős. Még forrón meghintem kevés porcukorral.
Szeletelni csak hidegen szabad.

fehér.jpg

Gluténmentes kávés krémes
Hozzávalók:
Tészta:


4 tojássárgája
20 dkg porcukor
4 evőkanál víz
16 dkg Mester család sütemény liszt
vaj a kenéshez

Krém:
25 dkg Schar Petit háztartási keksz
2 dl erős feketekávé
fél dl rum
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 evőkanál kakaó

A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel jó sűrűre keverjük, majda lisztet, és a tojások felvert habját hozzákeverjük, és kivajazott, lisztezett tepsiben kisütjük.

A háztartási kekszet ledaráljuk, a kávéval, rummal összekeverjük.
A vajat a porcukorral és a kakaóval habosra keverjük, és hozzáadjuk a kekszet.
A kihűlt tésztára kenjük és kész is!

Gluténmentes bögrés sütemény
A receptet 3dl-es bögrével kell készíteni
Hozzávalók:
1 bögre Barbara lisztkeverék sütéshez főzéshez
1 bögre tej
3/4 bögre cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 egész tojás
1/2 zacskó sütőpor

Ízesítésnek:
3/4 bögre mák vagy
3/4 bögre darált dió vagy
3/4 bögre darált mogyoró vagy
3/4 bögre kókuszreszelék vagy
1/2 bögre instant kakaó vagy
1/2 bögre lekvár (vagy ki mit szeret)

Elkészítés:
Minden hozzávalót egy tálba öntünk, robotgéppel összekeverjük. Kivajazott tepsibe öntjük a masszát és tűpróbáig sütöm.


Gluténmentes sütőtöksüti

Hozzávalók:
30 dkg Alapliszt,
2x30 dkg sütőtökpüré,
20 dkg cukor,
10 dkg puha vaj,
2 dl kefir,
két tojás,
egy csomag sütőpor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük.
A nyers sütőtököt előzőleg megsütjük a sütőben, majd pürésítjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kefirt és a mikróban megolvasztott vajat. A sütőtökpürét a tésztához adjuk, és belekeverjük. Egy tortaformát vajjal kikenünk, kilisztezünk, és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben közepes lángon tűpróbáig sütjük. A kihűlt tortát vízszintesen kettévágjuk, és rákenjük a sütőtökpüré másik felét.

Gluténmentes goffri

hozzávalók 4 főre

25 dkg Glutenix fehér kenyér sütőkeverék

4 tojás

2,5 dl tej

12 dkg Rama

1 ek cukor

1 cs vaníliás cukor

1 csipet só
elkészítésA lisztet összekeverjük a tojások sárgájával, a megolvasztott margarinnal, cukorral, tejjel, sóval.A tojások fehérjét felverjük és a végén óvatosan beleforgatjuk a tésztába.Előmelegített gofrisütőbe kanalazzuk a masszát, és kb. 2-3 percig sütjükKb. 15 db-ra elég

Nagymamám lúdlábja

5 dkg vajat, 10 dkg porcukorral, 2 egész tojással, 1,5 evõkanál mézzel gõz felett simára keverjük (kb. 10 perc). Hozzáadunk 50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet, 1 kávés- kanál szódabikarbónát, kevés tejet, majd 3 lapot sütünk belõle.Krém: 2 cs. Dr Oetker Eredeti Vanília pudingpor, 8 dl tej (ezt sûrûre fõzzük) 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliáscukor (ezt habosra keverjük), majd a kihûlt pudinghoz adjuk. Tetejére csokimáz kerül.

MÉZES KRÉMES

2tojást, 5 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 2 evõkanál tejet és 2 evõkanál mézet gõz felett simára keverünk (kb. 10 perc). Hozzáadunk 45 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet, 1 kiskanál szódabikarbónát, majd 4 lapot sütünk.Krém: 6 dl tej, 6 evõkanál kukoricadara (ezt sûrûre fõzzük), 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor (habosra keverjük), majd a kihûlt kukoricadarához adjuk. Az elsõ lapot megkenjük a fõtt krémmel, rátesszük a második lapot, arra lekvár kerül, majd a harmadik lap, amire szintén krém kerül. A negyedik lap tetejére csokimázat készítünk.

TúRÓSPITE

20 dkg zsír,

50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT liszt,

2 tojás sárgája,

2 evõkanál porcukor,

1/2 cs. sütõpor,

annyi tejföl, hogy könnyen gyúrható legyen a tészta.

Töltelék:

1 kg túró,

ízlés szerint cukor,

vaníliás cukor,

reszelt citromhéj,

mazsola,

5-6 evõkanál kukoricadara,

6 tojás sárgája és felvert habja.

Zsírozott tepsibe a tészta egyik felét nyújtjuk, erre kerül a töltelék, majd a tészta másik fele. A tetejét villával megszúrkáljuk (hogy ne púposodjon fel sütés közben). Forrón vaníliás porcukorral meghintjük.

ZALÁN SZELET

5 dkg vajat 2 evõkanál mézzel, 2 evõkanál tejjel, 15 dkg porcukorral és 2 tojással gõz felett simára keverünk. Hozzáadunk 50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet, 1 kávéskanál szódabikar- bónát és 2 evõkanál kakaóport, majd 3 lapot sütünk.Krém: 2 cs. Dr. Oetker Eredeti Puncs pudingpor, 2 evõkanál Mantler liszt, 1 l tej – sûrûre fõzzük, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor – habosra keverjük, majd a kihûlt pudinghoz adjuk. Tetejére csokimázat ké-szítünk.

RUMOS SZELET

50 dkg Glutenix Alfa Mix vagy NATURBIT liszt,

15 dkg cukor,

1 cs. sütõpor,

3 tojás sárgája,

2 evõkanál fagyos zsír vagy vaj

annyi tej, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

Három lapot sütünk belõle. Az egyik lapot rumos tejben megáztatjuk.Krém: 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 evõkanál rum, kakaópor (simára keverjük), majd a beáztatott laphoz adjuk (ne legyen túl folyós a krém) Megtöltjük a maradék 2 lapot.Tetejére: 3 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral gõz felett kemény habbá fõzünk.

PALACSINTA

10-12 db120 g Glutenix ALFA MIX vagy NATURBIT lisztkeverék,

kb. 450 ml tej,

növényi tej, vagy víz,

1 tojás,

csipet cukor és só.

A hozzávalókból csomómentes tésztát keverünk és forró, olajozott palacsintasütõben sütjük. Ha a tésztát sûrûnek tûnik, adjunk hozzá folyadékot. Ízlés szerint megtöltjük.

PISKÓTA KIS gYÜMöLCSTORTA FORMÁHOZ

4 tojás sárgáját4 ek cukorral habosra keverünk. A tojás habját keményre verjük, 4 ek. lisztkeverékkel váltogatva óvatosan beleforgatjuk a sárgájába. Megkent, kilisztezett formában, 180 °C fokos elõ-melegített sütõben aranysárgára sütjük.

LINZER

250 g lisztkeverék,

60 g porcukor,

60 g Rama margarin,

1 tojás sárgája,

1 cs. vaníliás cukor,

reszelt citromhéj,

csipet só.

A hozzávalókat egyenletes tésztává gyúrjuk, félujjnyira nyújtjuk és kívánt formára szaggatjuk. Elõmelegített 180°C fokos sütõben aranyszínre sütjük. Lekvárral vagy kakaókrémmel összeragasztjuk.

Kakaókrém: habosra keverünk 100 g Rama margarint 100 g porcukorral, hozzáadunk 25 g kakaóport.

csokitorta/lúdláb/dobostorta – glutén-, tej-, szójamentes

Piskóta: 4 tojás sárgáját és 5 evõkanál cukorral habosra keverünk amikor majdnem kész, hozzáadunk 2 evõkanál vizet és tovább habosítjuk néhány percig. Beleforgatjuk a tojások keményre felvert hab- ját és belekeverünk egy késhegynyi sütõporral elvegyített 5 evõkanál Glutenix Fehér kenyér lisztet. Egy kb. 23 cm-es kerek formát kizsírozunk és vékonyan megszórjuk Keményítõvel vagy kibélelünk sütõpapírral. Elõmelegített 180°C fokos sütõben készre sütjük.

Dobos tortához: Belemérünk tésztát, amivel kb. félujjnyi vastagon beterítjük a forma alját. 170°C fokos, elõmelegített sütõben kb. 7 percig sütjük. Így kisütünk 5-6 lapot, félretesszük hûlni.

Csoki vagy lúdláb tortához: a tésztát egyben sütjük meg.Krém: 6 evõkanál Glutenix fehérkenyér lisztet, 6 evõkanál cukrot, 5evõkanál kakaóport simára keverünk 4 dl tejjel (lehet rizstej is). Sûrûkrémet fõzünk belõle. Amikor kihûlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá (vagy együtt habosíjuk ki a vajjal vagy margarinnal). Csokitortánál adhatunk hozzá kis rumot is.

Dobos torta: Megkenjük a tortalapokat egymás után az arányosan elosztott krémmel. A tortát az oldalán krémezzük be, a tetejére égetettcukrot, karamellt teszünk. Ezt célszerû a külön tett legfelsõ lapra önteni, és forróvizes késsel rögtön szeletekre vágni.Karamell: 15 szem kockacukrot egy edényben felolvasztunk, vigyázva, nehogy túlkaramellizáljuk és keserû legyen. Amikor kész, néhány csepp ecetet adunk hozzá és rögtön a piskótalapra öntjük. Nagyon gyorsan megkeményedik!

Csoki torta: a piskótát vágjuk el két vagy három részbe egy éles késsel, kenjük meg a lapokat és a maradék krémmel vonjuk be kívülrõl is.

KÓKUSZOS HAbTEKERCS

Hozzávalók: 500 g Glutenix Fehérkenyér lisztet, 250 g margarint, 2 ek. porcukrot, 4 tojás sárgáját, 20 g friss élesztõt pici tejjel összegyúrunk és 4 részre osztjuk.Töltelék: 4 tojás fehérjét 300 g porcukorral gõzön keményre felverjük, majd 100 g kókuszt belekeverünk. A tésztákat egyenként vékonyra kisodorjuk, megkenjük a kókuszos hab negyedével, feltekerjük és ujjnyi vastag szeleteket vágunk belõle. Sütõpapírral kibélelt lemezre tesszük és elõmelegített 170°C fokos sütõben aranyszínre sütjük.

TEPSIS RAFFAELO

Tészta: 6db tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg Glutenix Fehér kenyér lisztkeverék, 10 dkg kókuszreszelék, tetejére darabolt mandula.A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, apránként beleszórjuk a cukrot. A lisztet és kó-kuszreszeléket összekeverjük, majd hozzákeverjük óvatosan a kemény habot. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, tetejét megszórjuk mandulával és 170 °C fokra elõmelegített sütõben 20 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihûlni!Krém: 6 db tojássárgája, 2 cs. vanília pudingpor (gluténmentes!), 6 dl tej, 6 ek. kókuszreszelék, 20 dkg cukor, 25 dkg margarin.A tojássárgákat a pudingporral, 1dl tejjel és 10 dkg cukorral kikeverjük. A többi (5 dl) forrásban lévõ tejhez öntjük és sûrûre fõzzük, hûtjük. A margarint a maradék 10 dkg cukorral és a 6 ek. kókusz reszelékkel habosra keverjük. A kihûlt pudinggal összekeverjük. A krémet rásimítjuk a süti alapra, kókuszreszelékkel meghintjük a tetejét. Hûtõben dermesztjük!

HAMIS RÉTES

Hozzávalók: 300g Glutenix Fehérkenyér, Alfa Mix vagy NATURBIT lisztet 300 g porcukorral és ½ cs sütõporral keverjünk össze.

Töltelék: ½ kg túró, 2 dl tejföl, 4 tojás sárgája, 1 citrom héja, 1 cs vaníliás cukor, cukor ízlés szerint.100 g Rama margarinnal kikenjük a tepsit, a lisztes keverék felét szórjuk rá, tegyük a tetejére a tölteléket majd a maradék lisztkeveréket, 4 dl tejjel locsoljuk meg. Simítsuk rá végül a felvert tojáshabot. Elõmelegített 180°C fokos sütõben süssük aranyszínûre.

ALMÁS PITEHAgYOMÁNYOSAN

Töltelék: hámozzunk meg és reszeljünk le 1,5 kg savanykás almát, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot és õrölt fahéjat. Fõzzük addig, míg az alma kicsit megpuhul. Hûtsük ki, nehogy a tésztát „szalonnássá” tegye! 400 Glutenix Fehérkenyér, ALFA MIX vagy NATURBIT lisztet morzsoljunk el 200 g margarinnal vagy 150 g vajjal. Adjunk hozzá 1/2 cs. sütõport, 50 g cukrot, 1 tojást és annyi tejfölt, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Elõmelegített 180 °C fokos sütõben süssük aranybarnára.

LEVELES TÉSZTA

Hozzávalók:

200g Alfa-mix vagy Fehérkenyér liszt,

100g tejföl,

70g vaj vagy margarin Vajjal finomabb!

40g tojás,

4g só.

Elkészítés: A lisztbe keverjük bele a sót, adjuk hozzá a tojást, tejfölt és dolgozzuk össze. A jól kidolgozott tésztát alálisztezett lapon nyújtsuk kb. fél cm vastag téglalap alakúra. A lágy vajat vagy margarint kenjük egyenletesen a felületére. Vágjuk a tésztát egyenlõ négy kockára, és a lapokat tegyük egymásra, majd ezeket vágjuk félbe és az egyik felét fordítsuk a másik tetejére. Ezután tegyük hûtõbe. Fél óra múlva vegyük ki és nyújtsuk el ismét. Hajtsuk félbe, majd ezt is félbe. Az így négyréthajtogatott tésztát ismét tegyük hûtõbe. Felhasználás elõtt vegyük ki a hûtõbõl és nyújtsuk ki ismét fél centiméter vastagságúra. Vágjuk fel négyzetekre és töltsük meg amivel szeretnénk. Tölthetjük túróval, lekvárral, mákkal, dióval stb. Hajtsuk rá mint egy batyut, vagy félbe zárjuk rá a tésztát. Elõmelegített sütõben 200°C fokon süssük kb. 15 percet. A tésztából készíthetünk sós stanglikat is, ekkor vastagabbra nyújtsuk egy kicsit! Rudakra vágjuk, megcsavarhatjuk, vagy masnikat készíthetünk belõlük. Megszórhatjuk reszelt sajttal.

BRIÓS

– glutén-, tej-, tojásmentes

Hozzávalók:

250g Alfa mix vagy Naturbit liszt,

3 ek cukor,

1 ek puha vaj, vagy tejmentes margarin diéta szerint,

1 csipet só,

10g friss élesztõ,

250ml langyos tej vagy növényi tej,

megkenéshez tojás vagy növényi vagy tehéntej diéta szerint

Elkészítés: tálas dagasztógéppel pár perc alatt simatésztává összedolgoztjuk a recept szerinti anyagokat. A tésztát négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán „kígyót” sodrunk belõle és csigavonalban feltekerjük (a tészta lágy, de könnyen lehet kezelni). Megkenjük tojással vagy tejjel, megszórjuk kristálycukorral és hagyjuk lefedetlenül állni meleg helyen. Amikor a sütik láthatóan elkezdenek nõni, kb 30 perc után betoljuk az elõmelegített 190°C fokos sütõbe, ahol szépen megnõ nagyjából a duplájára. Kb. 25 percig sütötjük, míg szép aranybarna színe lesz. A formája olyan, mint az igazi, kiemelkedik a közepe, és finom puha az állaga.

ETA RÉPATORTÁJA – glutén-, tejmentes

Hozzávalók:

7 db közepes sárgarépa reszelve,

1 bögre (2,5 dl)

barnacukor,

2 bögre Kenyérvarázs rizsliszt,

1 bögre étolaj,

fél csomag sütõpor,

1 kk szódabirkarbóna,

4 egész tojás,

1 egész citrom leve, és héja lereszelve,

só,

pici fahéj.

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, beletesszük a lisztet, szódabirkarbónát, sót, sütõport, étolajat, fahéjat, citrom levét és héját, végül a kislyukú reszelõn lereszelt répát. Jól összekeverjük, sütõpapírral bélelt közepes nagyságú tepsiben, gázsütõben kb. 40 perc alatt elkészül.

FOSZLÓS KALÁCSOK

(a kalácsváltozatoknál mindig a vaníliás kalácsot vegyük alapnak)

Vaníliás kalács (alap kalács, a többi változat erre épül)

Hozzávalók:

250 g Glutenix Foszlós kalács lisztkeverék,

25 g tejföl,

2 dl langyos tej,

1 tojás sárgája,

15 g élesztõ,

1 ek. olaj,

fél citrom héja.

Elkészítés: keverjük össze fakanállal vagy kézi mixerrel a folyékony hozzávalókat az élesztõvel, végül adjuk hozzá a lisztet. Jól dolgozzuk össze, és tegyük zsírozott-lisztezett sütõformába. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb. a duplájára és elõmelegített 160 ºC-os sütõben süssük, míg szép színt kap kb. 25-30 percig.

VÁLTOZATOK

Márványos: A tészta kb. 1/4-ét keverjük össze 1 ek kakaóporral és csorgassuk bele a formában lévõ vaníliás tésztába vagy adhatunk bele Kenyérvarázs sütõcsoki szemcséket vagy tört csokidarabkákat is.Mazsolás: Keverjünk kb. 1 marék mazsolát a tésztába, mielõtt formába tennénk.

Fahéjas: A tészta kb. 1/4-ét keverjük össze 1 tk fahéjjal és csorgassuk bele a formában lévõ vaníliás tésztába.

Keleti fuvallat: A fenti összetevõkhöz adjunk még 1-1 csapott tk fahéjat, szegfûszeget (a frissen õrölt a legfinomabb), 1 tk citromlevet, 1 ek tearumot, 1 ek mazsolát, 1 ek Kenyérvarázs sütõcsoki szemcséket vagy tört csokidarabkákat, így dagasszuk össze a tésztát.

Édes álom: A fenti összetevõkhöz adjunk még 2 teljes evõkanál akácmézet vagy hársmézet, 2 tk. cardamon olajat /extrakt/ (gyógynövény boltokban kapható)

ARANY GALUSKA

Hozzávalók:

250 g Glutenix Foszlós kalács lisztkeverék,

25 g tejföl,

2 dl langyos tej,

1 tojás sárgája,

15 g élesztõ,

1 ek. olaj,

reszelt citromhéj.

Elkészítés: keverjük össze fakanállal vagy kézi mixerrel a folyékony hozzávalókat az élesztõvel, végül adjuk hozzá a lisztet. Jól dolgozzuk össze, és vizezett kiskanállal merjünk zsírozott-lisztezett sütõformába váltogatva egy kanál tésztát, szórjuk jól meg cukorral kevert darált dióval majd újra tésztát, diót és így tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb a duplájára és elõmelegített 170 ºC-os sütõben süssük, míg szép színt kap kb. 30-35 percig. Ha nincs diónk „Ezüst galuskát” készíthetünk mákosan.Sodó: Gluténmentes vanília öntet porból a leírás szerint készítsünk sodót vagy pudingport kb. 7 dl tejjel fõzzünk fel, hogy folyósabb legyen. Ha az adag nagynak vagy kevésnek bizonyul, a hozzávalók mennyiségét arányosan csökkenthetjük vagy növelhetjük.

TúRÓS BATYU – kb. 10-12 darabhoz

Hozzávalók:

250 g Glutenix Falusi kenyér keverék,

50 g lágy Rama margarin,

30 g tejföl,

60 ml tej,

1 tojás sárgája,

40 g cukor,

20 g élesztõ,

csipet só.

Elkészítés: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukor egy részét és megfuttatjuk benne az élesztõt. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, elnyújtjuk félujjnyi vastagra. Négyszögeket vágunk belõle, melyeken elosztjuk a tölteléket. A sarkakat egymás után ráhajtjuk a töltelékre. Sütõpapírral bélelt sütõlemezre tesszük, langyos helyen kb. fél órát hagyjuk kelni. Kissé felvert tojással megkenjük. Elõmelegített 190 ºC-os sütõben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.Töltelék: 500 g tehéntúró, 125 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, fél citrom héja. Tehetünk bele mazsolát is.

TIPP: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.

MÁKOS, DIÓS KIFLI – kb. 10-12 darabhoz

Hozzávalók:

250 g Glutenix Falusi kenyér keverék,

50 g lágy Rama margarin,

30 g tejföl,

60 ml tej,

1 tojás sárgája,

40 g cukor,

20 g élesztõ, csipet só.

Elkészítés: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukor egy részét és megfuttatjuk benne az élesztõt. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, elnyújtjuk félujjnyi vastagra. Háromszögeket vágunk belõle, melyek egyik oldalára halmozzuk a tölteléket. A töltelékes oldalt kezdjük feltekerni a csúcs felé, a kész kiflit kissé megíveljük. Sütõpapírral bélelt sütõlemezre teszszük, langyos helyen kb. fél órát hagyjuk kelni. Kissé felvert tojással megkenjük. Elõmelegített 190 ºC-os sütõben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Töltelék:

Mákos: 100 g cukrot felfõzünk 90 ml vízzel, hozzáadunk 120 g darált mákot, lassú tûzön néhány percig még fõzzük, óvatosan, hogy ne égjen le. A tûzrõl levéve belekeverünk 2 cs. vaníliás cukrot. Tehetünk hozzá késhegynyi fahéjat, vagy mazsolát is.

Diós: 110 g cukrot felfõzünk 50 ml vízzel, hozzáadunk 150 g darált diót, lassú tûzön néhány percig fõzzük óvatosan, hogy ne égjen le. Belereszelünk kevés citromhéjat, adhatunk hozzá késhegynyi fahéjat, vagy mazsolát is.

TIPP: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.

Bejgli – két rudat ad ki

250 g Glutenix Falusi kenyér keverék,

50 g lágy Rama margarin,

30 g tejföl,

60 ml tej,

1 tojás sárgája,

40 g cukor,

20 g élesztõ,

csipet só.

Elkészítés: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukor egy részét és megfuttatjuk benne az élesztõt. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, kettéosztjuk, elnyújtjuk kb. 20 x 25 cm nagyságúra. Elosztjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a két rövidebb és az egyik hosszabb oldalon 2-2 cm-t elhagyunk. A két rövidebb oldalt visszahajtjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a töltelék. A rudat feltekerjük úgy, hogy az üresen hagyott szél zárjon. Óvatosan tepsibe tesszük, villával néhány helyen megszúrkáljuk, megkenjük tojással. Meleg helyen kelni hagyjuk kb. 20 percet újra megkenjük, és elõmelegített sütõben 180°C fokon aranybarnára sütjük.Töltelék: ugyanaz, mint a diós és mákos kiflinél leírt, de tehetünk bele mazsolát is.

KAKAÓS CSIgA – kb. 8 db – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény

Hozzávalók: 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék,

60 g Liga margarin,

80 g cukor,

30 g friss élesztõ,

1 dl langyos víz,

csipet só.

Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix Gluténmentes búzakeményítõvel beszórt deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a kakaós krémmel úgy, hogy az egyik hosszanti oldalon a szélét kihagyjuk 1-2 cm-re. Feltekerjük a kihagyott szél irányába és jó ujjnyi vastag szeleteket vágunk belõle. A szabad végét aláhajtjuk, hogy ne nyíljon szét sülés közben. Sütõlemezen meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnõ és 220 ºC-os elõmelegített sütõben kb. 12 perc alatt világos barnára sütjük.Krém: 60 g porcukrot, 40 g étolajat, és 30 g kakaóport összekeverünk és a tésztára kenjük.

TIPP: Megtakaríthatunk munkát és idõt, ha több tésztát gyúrunk, és a Mákos gubánál leírtak szerint elkészítjük gubarúdnak, hogy bármikor percek alatt újabb finomsággal állhassunk elõ.

TIPP2: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.

LEKVÁROS bUKTA – kb. 10-12 db – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény.

Hozzávalók: 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 60 g Liga margarin, 80 g cukor, 30 g friss élesztõ, 1 dl langyos víz, csipet só.

Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix Gluténmentes búzakeményítõvel beszórt deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Négyzeteket vágunk belõle, és mindegyikre egy rudacska süthetõ lekvárt teszünk és feltekerjük. A zárással lefelé kissé hézagosan egymás mellé helyezzük egy kis tepsiben. A tetejüket és az oldalaikat (hogy ne nõjenek össze) megkenjük olajjal és meleg helyen kelni hagyjuk kb. duplájára. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben aranyszínre sütjük.

TIPP: Megtakaríthatunk munkát és idõt, ha több tésztát gyúrunk, és a Mákos gubánál leírtak szerint elkészítjük, hogy bármikor percek alatt újabb finomsággal állhassunk elõ.

TIPP2: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.

GESZTENYÉS KAgYLÓ – kb. 10-12 – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény.

Hozzávalók: 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 60 g Liga margarin, 80 g cukor, 30 g friss élesztõ, 1 dl langyos víz, csipet só.

Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix Gluténmentes búzakeményítõvel beszórt deszkán kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk. Egy nagyobb bögrével köröket vágunk belõle, erre halmozzuk a tölteléket. Félbehajtjuk és villával lenyomkodjuk a széleket, hogy szép mintás legyen. Megkent vagy sütõpapíros lemezre tesszük, olajjal vagy tojással lekenjük és meleg helyen duplájára kelesztjük. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben aranyszínre sütjük.

TIPP: Megtakaríthatunk munkát és idõt, ha több tésztát gyúrunk, és a Mákos gubánál leírtak szerint elkészítjük, hogy bármikor percek alatt újabb finomsággal állhassunk elõ.

TIPP2: Ha idõt akarunk megtakarítani, és késõbb frissen sült süteményt ennénk, készíthetünk több darabot, a megkelt batyukat egyenként folpackba tekerve tegyük a fagyasztóba. Szükség szerint bármikor elõvehetjük õket, teljes kiengedés után tojással megkenve a fentiek szerint süssük meg.

MÁKOS guba – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény

Hozzávalók: 300 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 60 g Liga margarin, 80 g cukor, 30 g friss élesztõ, 1 dl langyos víz, csipet só.

Elkészítés: Az élesztõt feloldjuk a vízben, és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót, míg egyenletes, lágy tésztává alakul. Glutenix gluténmentes11búzakeményítõvel megszórt deszkán lisztezett kézzel kiveszünk darabokat és rudakat hengergetünk belõlük. Megkent vagy sütõpapíros sütõlemezre tesszük, olajjal lekenjük és meleg helyen duplájára kelesztjük. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben aranyszínre sütjük. Ha kihûlt, vékony szeletekre vágjuk, meg is száríthatjuk így néhány héten belül bármikor ehetjük. Darált mákot fele mennyiségû cukorral keverjünk össze. Áztassuk a tésztakarikákat langyos, diétának megfelelõ tejbe ami lehet tojással elkevert, (de ne legyen nagyon lucskos, mert akkor morzsáira esik). Adjunk egy serpenyõbe vajat vagy margarint, tegyük bele a tésztát, cukros mákot, és néhány perc alatt folyamatosan kevergetve süssük át.

LINZEREK Ischler, csokikrémes, virág, rácsos

Hozzávalók: 240 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 90 g porcukor, 90 g Rama margarin, kb. 90 g tejföl, 40 g kukoricaliszt, 1 tojás sárgája, kevés citromhéj, 1 csapott mokkáskanálnyi sütõpor, csipet só.

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összedolgozzuk egyenletes tésztává és lisztezett (gluténmentes keményítõvel megszórt) deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Szaggathatjuk bármilyen formával. Sütõpapíros vagy szilikonos tepsibe helyezve 180 ºC-on kb. 8 percig sütjük, hogy átsüljön, de ne barnuljon meg.

VÁLTOZATOK VIRÁg: a tésztából egy adag kerek és egy adag virág mintát szaggatunk, ha kihûltek, összeragasztjuk õket baracklekvárral.

KAKAÓKRÉMES: A tészta egyik felébe adjunk annyi kakaóport, hogy szép színe legyen. Kerek formával szúrjuk ki mindet és ha megsült, ragasszuk össze a következõ krémmel: 150 g porcukor, 150 g Rama margarin, 70 g kakaópor. A tetejét becsíkozhatjuk olvasztott étcsokoládéval.

ISCHLER: az összes tésztát szúrjuk ki kerek formával, süssük meg. Ragasszuk össze pikáns pl. ribizli, szilva lekvárral és vonjuk be olvasztott csokival vagy saját fõzésû csokimázzal.

RÁCSOS LINZER: A tészta kb. harmadát vegyük külön. A maradékot nyújtsuk kikent, lisztezett (búzakeményítõvel) vagy sütõpapírral bélelt kisebb tepsi aljába. Kenjük meg a tésztát gazdagon baracklekvárral, szórjuk meg alaposan cukrozott dióval. A félretett tésztából hengergessünk rudakat, amiket keresztben rácsozva a sütemény tetejére fektetünk. Megkenhetjük tojással, hogy szebb fényt kapjon. Elõmelegített 180 ºC-os sütõben süssük kb. 25 percig vagy amíg szép színe lesz.

ZSERBÓ – kisebb tepsi (kb. 30x20 cm)Hozzávalók: 250 g Glutenix fehérkenyér liszt, 60 g margarin, 20 g cukor, 1 kisebb tojás, csipet só, 10 g élesztõ, amit 1 ek. langyos tejben pici cukorral felfuttatunk.Töltelék: kb. 150-200 g darált dió és porcukor, néhány kanál baracklekvár megkenni a lapokat. Tortabevonó csoki vagy házi csokimáz bevonni a tetejét.Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 részre osztjuk, ezekbõl egyegy vékony lapot sodrunk (kb. a duplájára fog megkelni). Sütõpapírral bélelt vagy kizsírozott-lisztezett tepsibe tesszük az elsõ lapot, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk porcukorral összekevert darált dióval. Rátesszük a következõ kisodort lapot, és ugyanúgy járunk el, mint az elsõ lapnál. A tetejére lap kerül, amit villával helyenként megszúrkálunk. Langyos helyen kb. fél órát kelesztjük, majd elõmelegített 170 ºC-os sütõben megsütjük, míg szép színe lesz. A tetejét vonjuk be csokimázzal.

OLASZ CSIPKÉS FÁNK– tejmentes

Hozzávalók kb. 15 db fánkhoz: 300 g Glutenix Alfa mix, Fehér kenyér vagy Naturbit lisztkeverék, 30 g kristálycukor, 1 tojás, 15 g friss élesztő, 1 ek oliva olaj, kb. 0,5 dl fehérbor, kupica ánizslikőr (ouzo) vagy konyak, csipet só, kiskanálnyi fahéj, őrölt szegfűszeg, fél narancs vagy mandarin héja ha szükséges, annyi hideg víz, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

Elkészítés:

A hozzávalókból jól gyúrható tésztát készítünk, vékonyra kisodorjuk. Derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk. Minden csíkot összecsippentünk kb. 4 cm-enként, és csiga vonalban feltekerjük úgy, hogy a kis öblöket egymással összenyomjuk, így rózsa formát kapunk. Nem túl forró olajban aranybarnára sütjük. Megszórhatjuk porcukorral vagy csorgathatunk rá mézet. Nagyon finom, fűszeres ízű ropogós fánk.13

CSöRögE FÁNK (Forgács fánk, Herőce)

Hozzávalók egy nagy tálra valóhoz: 250 g Glutenix Fehér kenyér vagy Alfa mix vagy Naturbit lisztkeverék, 3 evőkanál porcukor, 50 g vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, csipet só, 3 evő-kanál rum, vaníliás porcukor meghinteni.

Elkészítés:

A lisztet, porcukrot, só elvegyítjük és elmorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a folyékony alapanyagokat és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, még tejfölt vagy tejet adhatunk hozzá. Hideg helyen kb. 30 percig pihentessük. Nyújtsuk 2 mm-es vastagságúra, és derelyevágóval vágjunk kb. 4 x 10 cm-es téglalapokat. Középen hosszában vágjuk fel, de alul-felül hagyjunk 2 cm tésztát, hogy öszszefogja. A lyukon át hajtsuk át a tésztát. Forró olajban süssük aranybarnára. Tálaláskor szórjuk meg vaníliás porcukorral vagy adjunk hozzá baracklekvárt.

MEGGYES PITE

15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 db tojás, 28 dkg Glutenix Alfa mix liszt, 1 cs sütõpor, 1 db citromhéja és leve, 1/2 kg magozott meggy.

A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A citrom héját és levét hozzáadjuk, majd a sütõporral elkevert lisztet adjuk a masszához és végül a kemény habbá vert tojás fehérjét. Sütõpapírral kibélelt tepsibe öntjük és a kimagozott meggyet sorba belerakjuk. 30-35 percig 170-200 °C-on sütjük.

ALMÁS PITE

250 g Glutenix fehérkenyér liszt, 60 g margarin, 20 g cukor, 1 kisebb tojás, csipet só, 10 g élesztõ, amit 1 ek langyos tejben pici cukorral felfuttatunk.

Töltelék:

kb. 75 dkg savanykás almát lereszelünk, citromlével meglocsoljuk, és annyi cukrot adunk hozzá, hogy kellemes édeskés legyen. Tehetünk hozzá késhegynyi fahéjat is.A tészta összegyúrása alatt hagyjuk állni, majd a levét nyomkodjuk ki, hogy ne áztassa el a tésztát.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, 2 részre osztjuk, ezekbõl egy-egy lapot nyújtunk (az alsó lehet vastagabb, kb. a duplájára fog megkelni). Sütõpapírral bélelt vagy kizsírozott-lisztezett tepsibe tesszük az elsõ lapot, rákanalazzuk az almás tölteléket. A tetejére lap kerül, amit villával helyenkéntmegszúrkálunk. Langyos helyen kb. fél órát kelesztjük, majd elõmelegített 170 ºC-os sütõben megsütjük kb. 35 percig, míg szép színe lesz.

PALACSINTA tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény isHa megmarad, másnap is feltekerhetõ, nem igényel mikrózást!

HAGYOMÁNYOS: 10-12 db palacsintához: 100 g Glutenix Falusi fehérkenyér lisztkeverék, kb. 4 dl tej, 1 tojás, csipet só.Elkészítés: A tojást, sót a lisztbe tesszük és folyamatosan adjuk hozzá a tejet, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. 5 percig állni, ha szükséges, kis tejjel még hígíthatjuk. A szokásos módon süssük és töltsük meg.

TEJMENTES változat: 8-10 db palacsintához: 100 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 3 dl víz, 1 tojás, csipet só.Elkészítés: A tojást, sót a lisztbe tesszük és folyamatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. 5 percig állni, ha szükséges, kis vízzel még hígíthatjuk. A szokásos módon süssük és töltsük meg.

TEJ-TOJÁSMENTES: 8-10 db palacsintához: 100 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 3,5 dl víz, csipet só.Elkészítés: A sót a lisztbe tesszük és folyamatosan adjuk hozzá a vizet, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Hagyjuk kb. 5 percig állni, ha szükséges, kis vízzel még hígíthatjuk. Kicsit tovább kell sütni mint az elõzõ palacsintákat! A szokásos módon süssük és töltsük meg.

FÁNK (20 db)

Hozzávalók: 200g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 180g tej, 1 tojás sárgája, 25g vaj, 50g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 20g élesztõ, két csipet só.

Elkészítése:

Az élesztõt a meglangyosított tejbe keverjük a cukorral és langyos helyre téve felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük és a felfuttatott tejet lassan hozzáadagolva, csomómentesen jól összekeverjük. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. Tûzön olajat hevítünk (nem túl forró) a sütéshez. A megkelt tésztát két vizes evõkanál segítségével (az egyik kanállal merjük a tésztát a másikkal segítsük az olajba tolni róla) az olajba adagoljuk. Aranyszínûre süssük mindkét oldalán Ha ügyesek vagyunk, szalagos lesz!TIPP: Ha kisebb golyókat sütünk belõle, a kisütéskor rögtön forgassuk fahéjas kristálycukorba. Nagyon finom! Torta díszítõ töltõ fecskendõvel különféle pudingokat vagy lekvárokat is tölthetünk a fánkok közepébe. Simán porcukorral is nagyon finom.

CSOKIS MÉZES

5 dkg vajat, 2 evőkanálat mézet, 2 evőkanál tejet, 15dkg cukrot és 2 tojást gőz felett simára keverünk, majd hozzáadunk 50dkg Glutenix Alfa Mix-et, 1 kávéskanál szódabikarbónát és 2 evőkanál kakaóport. Gáztepsin 3 lapot sütünk.Krém: 3cs. Dr Oetker Prémium Csokoládé pudingpor+2-3 evőkanál kakaópor+1 l tej--sűrű krémmé főzzük. 25 dkg margarin+ízlés szerint porcukor (én kb 20-25 dkg-ot tettem bele) habosra keverünk,és a kihűlt krémhez adjuk. Megtöltjük a lapokat, tetejére csokimázat készítünk. Csokipuding helyett bármilyen GM pudingport lehet használni

LINZER, ISCHLER 3.

Hozzávalók:

200 g Glutenix Fehérkenyér keverék,100 g lágy margarin kb. 60 g tejföl (2 ek), hogy ruganyos tésztává álljon össze 2 tojás sárgája,1 ek porcukor, csipet só, 50 g darált dió vagy mandula még finomabbá teszi.Elkészítés: A hozzávalókból nem túl lágy tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra. Felét kerek, felét lyukas közepű virága mintával kiszúrjuk. Sütőpapíron 170°C fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük, hogy ne barnuljon meg. Ha kihűlt, savanykás lekvárral összeragasztjuk. Ha csak kerek formákat szaggattunk, lekvárral összeragaszthatjuk és bevonhatjuk csokimázzal – ISCHLER lesz belőle.

CSÁSZÁRMORZSA (Smarni)

Hozzávalók:

20 dkg NATURBIT rizsdara, 3 egész tojás kb. 3-4- dl tej (amennyit a dara felvesz),1 vaniliás cukor, ízlés szerint cukor, 1 citrom lereszelt héja, pici só, olaj.

A rizsdarát fél órára tejbe áztatom, a dara a tejet jól beszívja, megduzzad. A tojások sárgáját jól kikeverem a cukorral, vaniliás cukorral, belereszelem egy citrom egész héját. A keveréket a rizsdarába teszem, jól összekeverem, pici sót teszek bele, ha kell még édesítem. A tojások fehérjét keményre felverem és belekeverem a masszába. Olajat melegítek egy serpenyőbe, beleteszem a masszát, kevergetem, ha kevés az olaj pótolom. Ez kb. négy adag. Baracklekvárral tálalom.

TIPP: A grízes tésztánál is olajon megpiritom a darát, apránként felengedem meleg vízzel, megsózom, és készre főzöm

ZSERBÓ 2

1/2 kg Glutenix fehérkenyér liszt, 20 dkg Rama, 4 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 1 vaniliás cukor, 8 kanál tejben megfuttatott élesztő

Töltelék: 25 dkg cukros dió, 1 üveg barack lekvár.Máz: 4 dkg kakaó, 4 evőkanál cukor, 3 dkg Rama, 2 evőkanál víz (Lassú tüzön keverve felolvasztjuk) Ezt összedolgozzuk és 3 egyenlő részre osztjuk, pihentetjük legalább egy órát.

A kinyújtott lapokat tepsibe helyezzük, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk őrölt cukros dióval. Ha kisült, és nem meleg a sütemény rátesszük a mázt, és így állni hagyjuk.

TúRÓFÁNK

tojás sárgáját jól kikeverünk 6 evőkanál kristálycukorral, 50 dkg tehéntúrót jól áttörve hozzáadjuk a kikevert tojásokhoz, ezután hozzáadunk fokozatosan 12 evőkanál Glutenix fehérkenyér vagy Alfa mix, Naturbit lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbónát. A tojások fehérjét felverjük, fokozatosan hozzá-adjuk a masszához. Takarjuk le, 30 percig tegyük be a hűtőbe. Közepesen forró bő olajba szaggassuk olajba mártott evőkanállal. Oldalanként 2-2 percig süssük. Ügyeljünk rá, hogy az olaj ne legyen túl forró, hogy a fánkok ne égjenek meg, és ne legyen belül nyers. Szalvétára téve csepegtessük le, vanailiáscukorral meghintve, vagy lekvárral tálaljuk.Szépen megnő, nagyon finom. Nagyon bőséges adag.

FRANCIA KRÉMES

Tészta:

25 dkg Glutenix fehérkenyér liszt, 15 dkg margarin, 1 db tojás, 1 evőkanál ecet, 1 dl tejfölcsipet só.Vaníliás krém hozzávalói: 9 dl tej, 4 egész tojás, 20 dkg cukor, 2 db vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd, 13 dkg Kenyérvarázs rizsliszt

Hab: Fél liter tejszín.

Csokimáz: 10 dkg étcsoki, pici margarin, víz. A sütőt 165 °C fokra előmelegítjük, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kétfelé vágjuk, és mind a két lapot kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsit kivajazunk, majd kisütjük egyenként a két lapot. 20-25 perc egy lapnak a sütési ideje.

Krém: A vaníliás krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz keverünk egy dl tejet, a lisztet és a cukor felét simára keverjük, a gázra feltesszük forrni a maradék tejet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot vagy a vanília rudat, miután felforrt, hozzáadjuk a tojássárgás masszát, simára keverjük, majd a gázról levesszük. A tojásfehérjét habbá verjük a cukor másik felével, a gázra visszatesszük a tojássárgás masszát és hozzáadjuk a keményre vert tojásfehérje habot. 2-3 percig szükséges főzni. Az egyik tésztalapra rásimítjuk a kész krémet, miután kihűlt, rátesszük a fél liter tejszínből vert kemény habot. A másik tésztalapra tesszük az elkészített csokimázt, miután kihűlt kockákra vágjuk és így tesszük a tejszínhabos réteg tetejére. Hűtőben hagyjuk állni 3-4 órát.

ALMÁS-RAKOTTAS KöLES

– Reszeljünk le és dinszteljünk meg tetszés szerinti mennyiségű almát (40-50 dkg) kevés őrölt fahéjjal és szükség szerint kevés nádcukorral. 1 dl kölesszemet mossunk meg alaposan és főzzünk meg kb. 3 dl vízben csipet sóval és egy kanál mézzel. Hűtsük ki, villával óvatosan „borzoljuk szét”.2 tojás sárgáját keverjünk ki 1 evőkanál barna cukorral, keverjük össze a kölessel. Verjük habbá a fehérjét, adjunk hozzá 2 evőkanál kókuszreszeléket. A köles felét rakjuk egy zsírozottlisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába (jénaiba). Simítsuk rá az almatölteléket, csorgassuk meg kevés mézzel, ha nem találjuk elég édesnek. Takarjuk be a köles másik felével. Süssük 180°C fokon kb. fél órát, majd kenjük meg baracklekvárral, szórjuk meg kókuszreszelékkel és tegyük vissza kb. 10 percre sülni.

NAGYON FINOM TEASÜTEMÉNY

20 dkg Alfamix, 4 evőkanál kukorica pehely, liszt, 1 egész tojás, 12 dkg margarin, 1 kk szódabirkarbóna, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom kifacsart leve.

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, egy éjszakát a hűtő-be tesszük fóliába. Szívecske, virág alakú formázóval kivágjuk. Kb. 20 perc alatt megsütjük.Ugyanez elkészíthető narancshéjjal is.

ANGOL MUFFIN

Hozzávalók:

200 g lágy vaj, 200 g kristálycukor, 4 tojás, 200 g Glutenix Alfa Mix, 25 g Naturbit kukorica keményítő, ½ cs. sütőpor.

Elkészítés: a vajat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd a felvert habot. A lisztes hozzávalókat összeelegyítjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába, hogy ne essen össze a hab. Kikenünk vagy muffinpapírral kibélelünk 12 formát, és egyenletesen elosztjuk a tésztát. Előmelegített 180°C fokos sütőben aranybarnára sütjük.Tipp: tehetünk bele Sütivarázs csokicseppeket vagy gyümölcsdarabkákat is.

KARAMELLES GESZTENYE TORTAPiskóta: gyümölcstorta formához:

4 tojás sárgáját 4 ek cukorral habosra keverünk. A tojás habját keményre verjük, 3 ek. lisztkeveréket 1 ek. kakaóporral elvegyítünk és váltogatva óvatosan beleforgatjuk a sárgájába. Megkent, kilisztezett formában, 180 °C fokos előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.Krém: 10 evőkanálnyi cukrot olvasszunk meg karamellé egy serpenyőben, vigyázzunk, nehogy megkeseredjen. A tűzről levéve öntsünk rá fél zacskónyi vaníliás pudinggal elkevert 1 dl tejet és keverjük simára, míg a karamell feloldódik. Keverjünk hozzá 250 g mascarponét és 250 g gesztenyemasszát. Kenjük a kihűlt tészta alapra.

Tipp: Ha nincs otthon gesztenye masszánk, használhatunk gesztenye lisztet: 100 g gesztenye lisztet keverjünk össze 120 ml vízzel, adjunk hozzá 50 g cukrot és ízlés szerint rumot vagy aromát.

Csokimáz: kész csokimázzal (pl. Dr. Oetker) vagy házilag készítettel vonjuk be a torta tetejét.

KARÁCSONYI MÉZES

Hozzávalók 1 tepsi mennyiséghez: 150 g Glutenix Alfa mix lisztkeverék,1 dl lágy méz, 1 tojás, 1 tk. mézeskalács fűszer, ¼ cs. sütőpor, esetleg pici víz .

A hozzávalókat összegyúrjuk és alálisztezve kinyújtjuk félujjnyi vastagra. Karácsonyi mintákkal kiszúrjuk és sütőpapírral bélelt vagy vajazott tepsibe tesszük. Előmelegített 175-180°C fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Díszíthetjük dióval, mandulával vagy színes gyöngyökkel is. Karácsonyfa dísznek is alkalmas.

ÁFONYÁS ÉS CITROMOS RICOTTA TORTA

Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie: 250 g ricotta sajt (túró), 140 g puha vaj, 140g darált mandula, 140 g cukor, 25 g finom kukoricadara vagy kukoricaliszt, 6 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja és leve, 75 g szárított áfonya vagy mazsola.

A fentieket összekeverjük majd óvatosan beleforgatjuk a kukoricadarát és a hat tojás felvert habját. Beleöntjük a tésztát egy kivajazott és kilisztezett 23 cm-es tortaformába, 180 °C fokra előmelegitett sütőben 35 percig sütjük.

ANGOL VIKTÓRIA TORTA (A tésztát muffinnak is lehet használni.)

Kikeverünk 200 g puha vajat, 200 g kristalycukrot. Hozzaadunk 4 tojás sárgáját, az előzőleg laza habbá vert fehérjét és 1 cs. vaniliás cukrot. Külön összekeverünk 200 g Alfa mixet 25 g kukorica keményí-tőt 1 ek sütőport. Ezeket is beleforgatjuk a tésztába, de nem keverjük túl sokáig, különben nehéz lesz a tészta. Előmelegitett sütőben 150 °C fokon sütjük fél órát , ha muffinnak készítjük akkor papírpoharakban sutjük 20-25 percig.Torta alapnak sütve a kész tésztát kettévágjuk miután kihűlt és megkenjük eper vagy más lekvárral. Az alsó lapra porcukorral felvert tejszínhabot kenhetünk vastag rétegben. Ezutan a felső piskótalapot ráborítjuk és gyengéden lenyomjuk a habra.

JAMAIKAI BANÁNKENYÉR

A hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük és a következő sorrendben kell őket összekeverni. 115 g puha vaj, 175 g cukor, 2 egész tojás, 3 érett (de belül még nem barnuló) péppé tört nagy banán, 100 g darált dió, csipet só, lapos teáskanál őrölt szerecsendió, lapos teaskanal őrölt fahéj, 1 csomag vaniliás cukor, 225 g Alfa mix, amiben elkeverünk 1 púpos teáskanál szódabikarbónát.

Géppel gyorsan összedolgozzuk, kivajazott és kilisztezett tortaformába vagy nagyobb kenyérformába öntjük, helyet hagyva a növekedéshez. 180 °C fokra előmelegített sütőben 15-20 percig, majd lejjebb véve, 170 °C fokon még 30-40 percig sütjük. Szúrópróbával ellenőrizzük, megsült-e.

HAJDINALISZTES KAKAÓS SÜTI TOJÁS N

Áruházunkról

Élelmiszerallergia szaküzletünk a lisztérzékeny emberek számára biztosít gluténmentes élelmiszereket alapanyagok és késztermékek formájában. Vásárlóink személyesen és webáruházunkban is megvásárolhatják termékeinket. Küldetésünk, hogy információval, tanácsokkal, receptekkel és kiváló minőségű, kedvező árú termékekkel lássuk el vásárlóinkat!

Kapcsolat

+36 23 / 441 465
Budaörs, Szabadság út 14-2.
glutenmentesbolt@gmail.com
Nyitvatartás:
hétfő-péntek: 8:00-18:30
szombat: 9:00-13:00
vasárnap: zárva

Twitter

Facebook