A gluténmentes diétáról

A diagnózis után a legfontosabb, hogy a beteg, azonnal el tudja kezdeni a gluténmentes diétát. Ez a diéta egyben egy új életformát is jelent, melynek elfogadása nem mindenki számára könnyű. Általában azoknak könnyű akiknek tüneteik is voltak, mert ők alig várják a javulást.

A sikeres diéta elkezdéséhez a következőket érdemes tenni:

Vedd fel a kapcsolatot egy dietetikussal, vagy kérj tanácsot a szaküzletekben ahol sok hasznos gyakorlati tanácsot kapsz az induláshoz. Ismerd meg a biztonsággal fogyasztható természetesen gluténmentes élelmiszereket (pl. rizs, burgonya és egyéb zöldségek, natúr húsok, halak, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, gyümölcslevek, stb.)

Használd a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank "zöld füzetét” és a www.liszterzekeny.hu -n található Gluténmentes élelmiszerek listáit. A listára csak azok a termékek kerülnek fel, amelyek törzskönyvezettek, vagy amelyek gluténmentességét a gyártó az Egyesület hivatalos megkeresésére garantálja. Mindig olvasd el a csomagoláson lévő információt is, mert a listák bármikor megváltozhatnak! Mérd fel a gluténmentes diétában fogyasztható termékek választékát a közeledben lévő szaküzletekben.

A rokonoknak és barátoknak magyarázd el miben fog ezentúl megváltozni az életed a táplálkozást illetően. Nem valószínű, hogy rögtön mindent megjegyeznek, vagy megértenek de talán megértik a gluténmentes diéta fontosságát és lényegét. Eleinte érdemes magaddal vinni némi táplálékot, nehogy éhen maradj.
Vásárlásnál amiből lehet, vedd ugyanazt mindenki számára, így nem kell arra is külön figyelni, ki melyik felvágottból, csokiból eszik, ezeknél a termékeknél észre sem lehet venni hogy gluténmentes, neked viszont nagyon fontos a diéta miatt!
Az egyszerűség kedvéért ami nem túl drága, azt célszerű gluténmentesen elkészíteni az egész család számára (pl. rántások, vagy hús panírozása) Ha ezeket is külön készíted később csak bonyodalom lesz, hogy melyik főzelék/rántott hús a gluténmentes.

Soha nem szabad a gluténmentes ételbe olyan merítőkanállal nyúlni, amelyetl előtte búzalisztes ételben használtak A hagyományos módon elkészített rántott hús és egyéb ételek a gluténérzékenyek számára tilosak. Akkor sem fogyaszthatók, ha a bundáját leszedik, ahogy a levesek sem, ha a tésztát kihalásszák belőle.

  • A különféle sütőformák jól elmosogathatók, nem kell belőlük újat venni.
  • A gluténmentes élelmiszereket érdemes elkülönítve tárolni, a keresztszennyeződést elkerülendő.
  • A kétféle kenyérhez használj külön vágódeszkát és külön kést.
  • A váratlan "kenyérhiány" elkerülhető, ha mindig tartasz a fagyasztóban legalább néhány szelet gluténmentes kenyeret, mely szobahőmérsékleten kiolvasztva, majd mikróban vagy kenyérpirítóban kissé átmelegítve olyan, mintha frissen készült volna. Ugyanígy célszerű néhány lekváros buktát, kakaós csigát és muffint is tartani a fagyasztóban. Érdemes a gyakran látogatott rokonokhoz, és barátokhoz is vinni tartalékot.
  • A gluténérzékenyek számára biztonságosabb külön kenyértartót és külön kenyérpirítót használni a lehulló morzsák miatt.


Ha kenyérsütő gépben nem csak GM kenyeret sütsz, a gépet nagyon alaposan ki kell tisztítani.
Az egész konyhát nem kell lecserélni, de arra oda kell figyelni, hogy minden alaposan el legyen mosogatva, és a használatban lévő eszközök mindig tiszták legyenek.
Nyugodtan használhatsz búzalisztet is a konyhában, amikor a család többi tagjának sütsz vagy főzöl, mert a glutén csak akkor okoz bajt, ha a bélrendszerbe kerül. Arra kell legjobban odafigyelni, hogy mivel a liszt száll, ne maradjon leülepedett búzaliszt a használatban lévő felületeken.

Glutén

A glutént két fehérje, a gliadin és a glutenin alkotja . A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.