Segítség lisztérzékeny vagyok

Minden termék 15%-kal olcsóbban kapható webáruházunkban (GLS Hungary futárszolgálat kiszállítása esetén)!

 

A lisztérzékenység

(másnéven: cöliákia vagy coeliakia)
A cöliákia egy az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója a gabonafélékben található sikér (azon belül is a glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában glutén fogyasztása hatására jellegzetesen sérülnek a vékonybélben található bélbolyhok,

bélbolyhok.jpg

ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Kezelése csak gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem lehet, a diétát egész életen át kell tartani.
A gyermekkorban kialakuló cöliákiát az angol Samuel Gee írta le először 1888-ban, a felnőttkoriról pedig 1932-ben egy dán orvos, Hess-Thysen számolt be.

Autoimmun betegség

Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli, és azok ellen dolgozik. Az elpusztítandó alkotóelemek (antigének) általában fehérjék vagy poliszacharidok, melyek a sejtek felszínén vagy annak belsejében találhatók. Az immunreakció során gyulladás alakul ki az érintett területen, és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat. Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, amelybe különböző betegségek tartoznak, a fenti reakció azonban mindegyikre jellemző.

Az autoimmun betegségek egy életen át tartanak, mert a kiváltó okokat az orvostudomány kevés kivétellel még nem ismeri. Egyik ilyen kivétel a coeliákia, ahol a gluténmentes diétával elérhető a teljes tünetmentesség.

A lisztérzékenység "története"

A betegség tüneteit először az i.e. Aretaeus görög orvos írta le és tőle származik az elnevezés is (coeliac:görögül hasat jelent). Találunk utalást a betegségre a római Galen doktornál is, valamint Shakespeare III. Richárdjának jellemzésében is fellelhetők a coeliákia tünetei. 1888-ban, Londonban, Samuel Gee írta le csecsemőknél részletesen a tüneteket, a hasmenést, az előredomborodó hasat és a vékony végtagokat. Amerikában csak 20 évvel később, 1908-ban O. A. Hertel írt a betegségről. A döntő felfedezést a holland Van Dicke tette, akinek a megfigyelése szerint a betegség gyakorisága csökkent, amit ő az adott körülmények között nehezebben elérhető és csökkenő kenyérfogyasztásnak tulajdonított. Megfigyeléseit a háború lezárását követő években ismét emelkedésnek indult coeliákia gyakorisági adatok is alátámasztották. 1950-ben tette közzé a betegség kapcsolatát a gabonaneműek (búza, rozs, árpa, zab) fogyasztásával. Ugyanebben az évben J.W. Paulley ismerteti, hogy a tüneteket elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodásának következtében a tápanyagok felszívódásának hiánya okozza.

Leggyakoribb nem emésztőszervi tünetek, melyeknél gondolni kell a coeliákia lehetőségére, a következők:

 1. Alacsonynövés: Korosztálynál lassabb hossz- és súlynövekedési ütem, kisebb felnőttkori testméret.
 2. Emésztőszervi tünetekkel nem kísért egyes hiányállapotok: Leggyakoribb a vashiány, alacsony szérum ferritin értékkel. A vaskezelés abbahagyása után a vashiány és következményei ismét kiújulnak. Gyakori a haj- és körömtöredezés, hajhullás és a fejfájás. K-vitamin hiányában megnyúlt protrombin idő, menstruációs vérzési rendellenességek. D-vitamin hiányában gyakori az osteopenia, osteoporosis, csonttörések, fogzománc-rendellenességek.
 3. Krónikus fáradtság szindróma, depresszió: Teljesítőképesség csökkenése, idegesség, funkcionálisnak látszó emésztőszervi problémára panaszkodik a beteg, ezért gyakran  psychiátrián kezelik.
 4. Fertilitási problémák: Mind a nőknél, mind a férfiaknál kimutattak fertilitási problémákat, melyek kezelés mellett reverzibilisek. A gluténmentes diétát nem követő coeliákiás nőkben a reproduktív idő megrövidül, szignifikánsan gyakoribb a rekurráló spontán abortusz, megrövidül a szoptatási idő, gyakoribb a magzati halvaszületés, nagyobb a perinatalis halálozás.
 5. Parenchymás szervek betegségére utaló tünetek: Tisztázatlan eredetű proteinuria, haematuria, májlaesio, cardiomyopathia hátterében coeliákia is állhat. Májérintettségre utaló transzamináz emelkedés gyakori emésztőszervi panaszok miatt jelentkező coeliákiás betegben is, és a kezeléssel rendszerint normalizálódik. Májtranszplantációra váró betegek között gyakrabban találtak addig fel nem ismert coeliákiát, melynek kezelésével a transzplantáció elkerülhetővé vált.
 6. Mozgásszervi tünetek: Néha az izomgyengeség, rheumatoid arthritis, myopathia a vezető tünet, aminek oka a hiányállapot.
 7. Idegrendszeri tünetek: A nem kezelt coeliákia sajátságos, irreverzibilis szövődménye a korai demencia, nagyagyi és jellegzetesen kisagyi atrophiával, az ebből eredő ataxiával.
 8. Dermatitis herpetiformis (Duhring betegség): A coeliákia leggyakoribb extraintesztinális manifesztációja, erősen viszkető, hólyagossá váló krónikus vagy recurráló bőrtünetekkel.
 9. Autoimmun-betegségek: Autoimmun pajzsmirigy betegségek, colitis ulcerosa,     I. típusú diabetes mellitus.
 10. Lymphoma és más malignomák: Ismeretes, hogy a bélrendszeri Non-Hodgkin lymphomák egy része aktív coeliákia talaján alakul ki, míg 5 évnél hosszabb pontos gluténmentes diéta védő hatású.
 11. Tünetmentes betegek („silent” coeliákia): A coeliákiás betegek elsőfokú rokonainak 3-18 %-ában szintén súlyos boholyatrophia mutatható ki a vékonybélben. Ezeknél a betegeknél a fennálló boholyatrophia ellenére nincsenek panaszok, sokan megtanulnak együtt élni bizonyos kellemetlenségekkel, mint a gyakran laza széklet, gázosság, kisebb fizikai teherbírás, időszakos bőrtünetek és nem fordulnak orvoshoz. Nemritkán utólag számolnak be arról, hogy milyen tünetek múltak el a gluténmentes diéta hatására. Másoknál a megélt panaszok hiánya ellenére súlyos szervi eltérések lehetnek, pl. osteoporosis [1].
 12. Sokszor megterhelés (terhesség, szülés, szoptatás), máskor nagyobb betegség váltja ki a coeliákia manifesztálódását [9].

Áruházunkról

Élelmiszerallergia szaküzletünk a lisztérzékeny emberek számára biztosít gluténmentes élelmiszereket alapanyagok és késztermékek formájában. Vásárlóink személyesen és webáruházunkban is megvásárolhatják termékeinket. Küldetésünk, hogy információval, tanácsokkal, receptekkel és kiváló minőségű, kedvező árú termékekkel lássuk el vásárlóinkat!

Kapcsolat

+36 23 / 441 465
Budaörs, Szabadság út 14-2.
glutenmentesbolt@gmail.com
Nyitvatartás:
hétfő-péntek: 8:00-18:30
szombat: 9:00-13:00
vasárnap: zárva

Twitter

Facebook