Kenyérreceptek

Minden termék 15%-kal olcsóbban kapható webáruházunkban (GLS Hungary futárszolgálat kiszállítása esetén)!

Barbara kenyér

  • 250 g Barbara lisztkeverék (kenyér- és kelt tészták előállításához)
  • csipet cukor
  • 100 ml tej
  • kb. 240 ml víz
  • 20 g friss Budafoki élesztő

Az élesztőt a cukorral és 2 evőkanál liszttel 100 ml langyos tejben robotgéppel csomómentesre keverjük, majd szobahőmérsékleten 15 percig kelesztjük.  A megmaradt lisztben elkeverjük a sót, őrölt köményt, ráöntjük az érett kovászt és a meglangyosított vizet és robotgéppel csomómentesre keverjük.  Olajjal vagy margarinnal kikent formába tesszük, 10-15 percig kelesztjük, majd a szokásos módon kb. 40 perc alatt megsütjük. (Gázsütőben: 10 percig 5-ös, majd kb. 30 percig 4-es fokozaton.)

Schar kenyér

  • 220 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 80 g Fe-mini kenyérpor
  • 2-3 púpozott evőkanál kukoricapehely liszt
  • 1 evőkanál őrölt mag (hajdina + barnarizs + amaránt)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 12 g friss Budafoki élesztő
  • 420 ml langyos víz (vagy fele víz, fele tej)

Mixerrel nagyon alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Habos, lágy, de sűrű masszát kell kapnunk.  Egy olajjal kikent formába tesszük vizes kanállal a masszát. Alufóliával letakarjuk és meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük. Mikor a forma teljesen megtelt, levesszük a fóliát és előmelegített, 220°C-os sütőbe tesszük. Tegyünk egy kis fém tálkában vizet a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen!  15-20 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 180°C-ra, így sütjük még 15-20 percig.


Burgonyás Schär kenyér

  • 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 1 közepes reszelt főtt burgonya
  • 12 g friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 320 ml kézmeleg víz (vagy víz és tej)

Az élesztőt a víz egy részében feloldjuk, és robotgéppel a többi hozzávalóhoz keverjük. Még kb. 5 percig keverjük erős fokozaton. Ha a massza túl sűrű lenne, tegyünk hozzá 1 evőkanál vizet / tejfölt. A sütőt 50 50°C-ra előmelegítjük. A formát kiolajozzuk, megszórjuk szezámmaggal, majd kanállal beletesszük a masszát. Lefedjük alufóliával és beállítjuk a sütőbe, ahol addig kelesztjük, amíg a megkelt tészta majdnem eléri a fóliát. Ekkor a fóliát levesszük, és még 5 percig kelesztjük. A hőfokot 200°C-ra állítjuk. Egy kis fém tálkában vizet teszünk a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen. 20 perc múlva 180°C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és készre sütjük az illatos kenyeret.

Tejfölös Schär kenyér

  • 280 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 20 g őrölt hajdina
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 12 g friss Budafoki élesztő
  • 175 g tejföl
  • 200 ml langyos víz
  • pici cukor (az élesztőhöz)
Az élesztőt a cukorral a langyos tejfölben felfuttatjuk. Közben a turmixgéppel jól összedolgozzuk az élesztős tejfölt és a többi hozzávalót, majd langyos vízbe mártogatott kanállal egy kiolajozott formába tesszük. A tetejét megkenjük olajjal, és addig hagyjuk kelni, míg a tészta fel nem jött a forma pereméig. Ekkor betesszük az előmelegített gázsütőbe, és 10 percig 5-ös fokozaton, majd 30 percig 4-es fokozaton sütjük.

Emese-Schar kenyér

  • 200 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 4 púpozott evőkanál Glutenix falusi kenyér sütőkeverék
  • 2 púpozott evőkanál Emese kenyérpor
  • 1 púpozott evőkanál őrölt hajdina és lenmag
  • 15 g friss élesztő
  • kb. 70 ml langyos tej
  • 300 ml langyos víz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só

Összekeverjük a hozzávalókat. A sót és az olajat csak a keverés vége felé adjuk hozzá. Egy olajjal kikent, formába tesszük vizes kanállal a masszát, majd elsimítjuk. Amikor a formából kezd kidagadni a kenyér, előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után 170°C-ra csökkentjük a hőfokot, így sütjük még 15 percig.  A formából kivéve a tetejét megkenjük olajjal.

Schar – Fe-mini kenyér

  • 220 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 4 púpozott evőkanál Fe-mini kenyérpor
  • 1 púpozott evőkanál őrölt hajdina és lenmag
  • 12 g friss élesztő
  • 330 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olaj

A hozzávalókat só és olaj nélkül robotgéppel összekeverjük. Hozzáadjuk a sót és az olajat, s még pár percig keverjük. Egy olajjal kikent, formába tesszük vizes kanállal a masszát. Tökmaggal megszórjuk. (Erre azért van szükség, hogy a kelesztés során az alufólia ne ragadjon bele a masszába.)  Alufóliával letakarjuk, és meleg helyen kb. 40-45 percet kelesztjük.
Amikor a formából kezd kidagadni a kenyér, előmelegített 220°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után 180°C-ra csökkentjük a hőfokot, így sütjük még 15 percig.



FEHÉR KENYÉR Glutenix ALFA MIX vagy NATURBIT lisztbõl kb. 900 g-os kenyérhez:500 g lisztkeverék, 500 ml langyos víz, 20 g friss élesztõ, 1 ek. olaj, 14 g só.

Kenyérsütõ gép: tegyük az üstbe a vizet és oldjuk fel benne az élesztõt. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és a sót, és kb. 1,5 órás programon készít- sük el.

Hagyományos sütõ: a hozzávalókat kézi mixerrel 2-3 perc alatt egyenletes tésztává dolgozzuk össze. Kiolajozott formában kelesszük kb. duplájára. Elõmelegített 200 °C fokos sütõben süssük kb. 45 percig. Szebb színt kap kenyerünk, ha sütés elõtt megkenjük olajjal.

FEHÉR KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény

Hozzávalók:

250 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék, 220 ml langyos víz, 6 g só, 10 g élesztõ.

Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fa- kanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni 8a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

BARNA KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény

Hozzávalók: 250 g Glutenix Barnakenyér lisztkeverék, 235 ml langyos víz, 6 g só, 10 g élesztõ.

Elkészítés:

hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a for- mában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

MAGKEVERÉKES KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes

Hozzávalók: 250 g Glutenix Magkeverékes kenyér lisztkeverék, 215 ml langyos víz, 7 g só, 10 g élesztõ.

Elkészítés:

hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük kb. 35 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon vagy a formába tevéskor megszórhatjuk a tetejét magokkal. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

FALUSI KENYÉR 450 g – tojásmentes

Hozzávalók: 250 g Glutenix Falusi lisztkeverék, 230 ml langyos víz, 6 g só, 10 g élesztõ.

Elkészítés:

hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

ZSEMLÉK (Fehér, Barna, Falusi, Magkeverékes)Valamennyi zsemlét elkészíthetjük a saját kenyerénél leírt recept szerint, valamilyen formában pl. 8 cm átmérõjû szilikon gömbben vagy muffinformában megsütve. Ebben egy zsemlének 100 g tésztát mérünk ki. A sütõt 220 ºC-ra melegítsük elõ. A tészta tetejét olajozzuk meg és hagyjuk megkelni. Kb. 10 perc sülés után, ha már megszilárdult a tészta, kifordíthatjuk a formából és kicsit megolajozva, hogy színt kapjon süthetjük tovább még kb. 10 percig.


ALBA-MIX KENYÉR

Hozzávalók: 250 g ALBA-MIX lisztkeverék, 200 g langyos víz, 8 g friss élesztő, 5 g só.Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Zsemlecipó, bagett vagy zsemle-kifli formára alakítjuk. Meleg helyen légmentesen pl. fóliával lefedve kelesztjük kb. 50 percig, zsemlét-kiflit kb. 35 percig, hogy kb. duplájára nőjön. Sütés előtt olajozzuk le, hogy szép színe legyen. Forró, kb. 210 °C fokos sü-tőben sütjük a zsemlét-kiflit 18 percig, a kenyeret kb. 30 percig. 


GLUTENIX KENYÉR – amaránttal és kölessel

250 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék,10 g friss élesztő, 1kk cukor, 1ek őrölt amarantmag, 1,5 ek őrölt kölesmag, 1kk őrölt köménymag, 220ml langyos víz, 1 tk Kenyérvarázs kenyérfűszer.

A hozzávalókat keverjük sima tésztává kézi mixerrel 2-es fokozaton néhány perc alatt. Tegyük egy tetszés szerinti kiolajozott formába, langyos helyen hagyjuk kelni kb. 45 percig vagy amíg kb. duplájára dagad. Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük 35-40 percig. Kb. félidőben olajjal megkenhetjük, hogy szí-nes legyen a héja.

Áruházunkról

Élelmiszerallergia szaküzletünk a lisztérzékeny emberek számára biztosít gluténmentes élelmiszereket alapanyagok és késztermékek formájában. Vásárlóink személyesen és webáruházunkban is megvásárolhatják termékeinket. Küldetésünk, hogy információval, tanácsokkal, receptekkel és kiváló minőségű, kedvező árú termékekkel lássuk el vásárlóinkat!

Kapcsolat

+36 23 / 441 465
Budaörs, Szabadság út 14-2.
glutenmentesbolt@gmail.com
Nyitvatartás:
hétfő-péntek: 8:00-18:30
szombat: 9:00-13:00
vasárnap: zárva

Twitter

Facebook