Kenyérreceptek

Barbara kenyér

  • 250 g Barbara lisztkeverék (kenyér- és kelt tészták előállításához)
  • csipet cukor
  • 100 ml tej
  • kb. 240 ml víz
  • 20 g friss Budafoki élesztő

Az élesztőt a cukorral és 2 evőkanál liszttel 100 ml langyos tejben robotgéppel csomómentesre keverjük, majd szobahőmérsékleten 15 percig kelesztjük.  A megmaradt lisztben elkeverjük a sót, őrölt köményt, ráöntjük az érett kovászt és a meglangyosított vizet és robotgéppel csomómentesre keverjük.  Olajjal vagy margarinnal kikent formába tesszük, 10-15 percig kelesztjük, majd a szokásos módon kb. 40 perc alatt megsütjük. (Gázsütőben: 10 percig 5-ös, majd kb. 30 percig 4-es fokozaton.)


Schar kenyér

  • 220 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 80 g Fe-mini kenyérpor
  • 2-3 púpozott evőkanál kukoricapehely liszt
  • 1 evőkanál őrölt mag (hajdina + barnarizs + amaránt)
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 12 g friss Budafoki élesztő
  • 420 ml langyos víz (vagy fele víz, fele tej)

Mixerrel nagyon alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Habos, lágy, de sűrű masszát kell kapnunk.  Egy olajjal kikent formába tesszük vizes kanállal a masszát. Alufóliával letakarjuk és meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük. Mikor a forma teljesen megtelt, levesszük a fóliát és előmelegített, 220°C-os sütőbe tesszük. Tegyünk egy kis fém tálkában vizet a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen!  15-20 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 180°C-ra, így sütjük még 15-20 percig.


Burgonyás Schär kenyér

  • 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 1 közepes reszelt főtt burgonya
  • 12 g friss élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 320 ml kézmeleg víz (vagy víz és tej)

Az élesztőt a víz egy részében feloldjuk, és robotgéppel a többi hozzávalóhoz keverjük. Még kb. 5 percig keverjük erős fokozaton. Ha a massza túl sűrű lenne, tegyünk hozzá 1 evőkanál vizet / tejfölt. A sütőt 50 50°C-ra előmelegítjük. A formát kiolajozzuk, megszórjuk szezámmaggal, majd kanállal beletesszük a masszát. Lefedjük alufóliával és beállítjuk a sütőbe, ahol addig kelesztjük, amíg a megkelt tészta majdnem eléri a fóliát. Ekkor a fóliát levesszük, és még 5 percig kelesztjük. A hőfokot 200°C-ra állítjuk. Egy kis fém tálkában vizet teszünk a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen. 20 perc múlva 180°C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és készre sütjük az illatos kenyeret.

Tejfölös Schär kenyér

  • 280 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 20 g őrölt hajdina
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 12 g friss Budafoki élesztő
  • 175 g tejföl
  • 200 ml langyos vízpici cukor (az élesztőhöz)

Az élesztőt a cukorral a langyos tejfölben felfuttatjuk. Közben a turmixgéppel jól összedolgozzuk az élesztős tejfölt és a többi hozzávalót, majd langyos vízbe mártogatott kanállal egy kiolajozott formába tesszük. A tetejét megkenjük olajjal, és addig hagyjuk kelni, míg a tészta fel nem jött a forma pereméig. Ekkor betesszük az előmelegített gázsütőbe, és 10 percig 5-ös fokozaton, majd 30 percig 4-es fokozaton sütjük.

Emese-Schar kenyér

  • 200 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 4 púpozott evőkanál Glutenix falusi kenyér sütőkeverék
  • 2 púpozott evőkanál Emese kenyérpor
  • 1 púpozott evőkanál őrölt hajdina és lenmag
  • 15 g friss élesztő
  • kb. 70 ml langyos tej
  • 300 ml langyos víz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • csipet só

Összekeverjük a hozzávalókat. A sót és az olajat csak a keverés vége felé adjuk hozzá. Egy olajjal kikent, formába tesszük vizes kanállal a masszát, majd elsimítjuk. Amikor a formából kezd kidagadni a kenyér, előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után 170°C-ra csökkentjük a hőfokot, így sütjük még 15 percig.  A formából kivéve a tetejét megkenjük olajjal.

Schar – Fe-mini kenyér

  • 220 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 4 púpozott evőkanál Fe-mini kenyérpor
  • 1 púpozott evőkanál őrölt hajdina és lenmag
  • 12 g friss élesztő
  • 330 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olaj

A hozzávalókat só és olaj nélkül robotgéppel összekeverjük. Hozzáadjuk a sót és az olajat, s még pár percig keverjük. Egy olajjal kikent, formába tesszük vizes kanállal a masszát. Tökmaggal megszórjuk. (Erre azért van szükség, hogy a kelesztés során az alufólia ne ragadjon bele a masszába.)  Alufóliával letakarjuk, és meleg helyen kb. 40-45 percet kelesztjük. Amikor a formából kezd kidagadni a kenyér, előmelegített 220°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után 180°C-ra csökkentjük a hőfokot, így sütjük még 15 percig.

FEHÉR KENYÉR Glutenix ALFA MIX vagy NATURBIT lisztbõl

kb. 900 g-os kenyérhez:

  • 500 g lisztkeverék,
  • 500 ml langyos víz,
  • 20 g friss élesztõ,
  • 1 ek. olaj,
  • 14 g só.

Kenyérsütõ gép: tegyük az üstbe a vizet és oldjuk fel benne az élesztõt. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és a sót, és kb. 1,5 órás programon készít- sük el.
Hagyományos sütõ: a hozzávalókat kézi mixerrel 2-3 perc alatt egyenletes tésztává dolgozzuk össze. Kiolajozott formában kelesszük kb. duplájára. Elõmelegített 200 °C fokos sütõben süssük kb. 45 percig. Szebb színt kap kenyerünk, ha sütés elõtt megkenjük olajjal.


FEHÉR KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény

Hozzávalók:

  • 250 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék,
  • 220 ml langyos víz,
  • 6 g só,
  • 10 g élesztõ.

Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fa- kanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni 8a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

BARNA KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény

Hozzávalók:

  • 250 g Glutenix Barnakenyér lisztkeverék,
  • 235 ml langyos víz,
  • 6 g só,
  • 10 g élesztõ.

Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a for- mában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

MAGKEVERÉKES KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes

Hozzávalók:

  • 250 g Glutenix Magkeverékes kenyér lisztkeverék,
  • 215 ml langyos víz,
  • 7 g só,
  • 10 g élesztõ.

Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük kb. 35 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon vagy a formába tevéskor megszórhatjuk a tetejét magokkal. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

FALUSI KENYÉR 450 g – tojásmentes

Hozzávalók:

  • 250 g Glutenix Falusi lisztkeverék,
  • 230 ml langyos víz,
  • 6 g só,
  • 10 g élesztõ.

Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.

Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).

ZSEMLÉK (Fehér, Barna, Falusi, Magkeverékes)

Valamennyi zsemlét elkészíthetjük a saját kenyerénél leírt recept szerint, valamilyen formában pl. 8 cm átmérõjû szilikon gömbben vagy muffinformában megsütve. Ebben egy zsemlének 100 g tésztát mérünk ki. A sütõt 220 ºC-ra melegítsük elõ. A tészta tetejét olajozzuk meg és hagyjuk megkelni. Kb. 10 perc sülés után, ha már megszilárdult a tészta, kifordíthatjuk a formából és kicsit megolajozva, hogy színt kapjon süthetjük tovább még kb. 10 percig.

ALBA-MIX KENYÉR

Hozzávalók:
250 g ALBA-MIX lisztkeverék,
200 g langyos víz,
8 g friss élesztő,
5 g só.

Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Zsemlecipó, bagett vagy zsemle-kifli formára alakítjuk. Meleg helyen légmentesen pl. fóliával lefedve kelesztjük kb. 50 percig, zsemlét-kiflit kb. 35 percig, hogy kb. duplájára nőjön. Sütés előtt olajozzuk le, hogy szép színe legyen. Forró, kb. 210 °C fokos sü-tőben sütjük a zsemlét-kiflit 18 percig, a kenyeret kb. 30 percig.

GLUTENIX KENYÉR – amaránttal és kölessel

  • 250 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék,
  • 10 g friss élesztő,
  • 1kk cukor,
  • 1ek őrölt amarantmag,
  • 1,5 ek őrölt kölesmag,
  • 1kk őrölt köménymag,
  • 220ml langyos víz,
  • 1 tk Kenyérvarázs kenyérfűszer.

A hozzávalókat keverjük sima tésztává kézi mixerrel 2-es fokozaton néhány perc alatt. Tegyük egy tetszés szerinti kiolajozott formába, langyos helyen hagyjuk kelni kb. 45 percig vagy amíg kb. duplájára dagad. Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük 35-40 percig. Kb. félidőben olajjal megkenhetjük, hogy szí-nes legyen a héja.