Kenyérreceptek
Kenyérreceptek
Barbara kenyér
- 250 g Barbara lisztkeverék (kenyér- és kelt tészták előállításához)
- csipet cukor
- 100 ml tej
- kb. 240 ml víz
- 20 g friss Budafoki élesztő
- só
Az élesztőt a cukorral és 2 evőkanál liszttel 100 ml langyos tejben robotgéppel csomómentesre keverjük, majd szobahőmérsékleten 15 percig kelesztjük. A megmaradt lisztben elkeverjük a sót, őrölt köményt, ráöntjük az érett kovászt és a meglangyosított vizet és robotgéppel csomómentesre keverjük. Olajjal vagy margarinnal kikent formába tesszük, 10-15 percig kelesztjük, majd a szokásos módon kb. 40 perc alatt megsütjük. (Gázsütőben: 10 percig 5-ös, majd kb. 30 percig 4-es fokozaton.)
Schar kenyér
- 220 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 80 g Fe-mini kenyérpor
- 2-3 púpozott evőkanál kukoricapehely liszt
- 1 evőkanál őrölt mag (hajdina + barnarizs + amaránt)
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
- 12 g friss Budafoki élesztő
- 420 ml langyos víz (vagy fele víz, fele tej)
Mixerrel nagyon alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Habos, lágy, de sűrű masszát kell kapnunk. Egy olajjal kikent formába tesszük vizes kanállal a masszát. Alufóliával letakarjuk és meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük. Mikor a forma teljesen megtelt, levesszük a fóliát és előmelegített, 220°C-os sütőbe tesszük. Tegyünk egy kis fém tálkában vizet a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen! 15-20 perc után csökkentjük a hőfokot kb. 180°C-ra, így sütjük még 15-20 percig.
Burgonyás Schär kenyér
- 300 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 1 közepes reszelt főtt burgonya
- 12 g friss élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 320 ml kézmeleg víz (vagy víz és tej)
- só
Az élesztőt a víz egy részében feloldjuk, és robotgéppel a többi hozzávalóhoz keverjük. Még kb. 5 percig keverjük erős fokozaton. Ha a massza túl sűrű lenne, tegyünk hozzá 1 evőkanál vizet / tejfölt. A sütőt 50 50°C-ra előmelegítjük. A formát kiolajozzuk, megszórjuk szezámmaggal, majd kanállal beletesszük a masszát. Lefedjük alufóliával és beállítjuk a sütőbe, ahol addig kelesztjük, amíg a megkelt tészta majdnem eléri a fóliát. Ekkor a fóliát levesszük, és még 5 percig kelesztjük. A hőfokot 200°C-ra állítjuk. Egy kis fém tálkában vizet teszünk a sütő aljába, hogy a páratartalom megfelelő legyen. 20 perc múlva 180°C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, és készre sütjük az illatos kenyeret.
Tejfölös Schär kenyér
- 280 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 20 g őrölt hajdina
- 1 kávéskanál olaj
- 1 kávéskanál só
- 12 g friss Budafoki élesztő
- 175 g tejföl
- 200 ml langyos vízpici cukor (az élesztőhöz)
Az élesztőt a cukorral a langyos tejfölben felfuttatjuk. Közben a turmixgéppel jól összedolgozzuk az élesztős tejfölt és a többi hozzávalót, majd langyos vízbe mártogatott kanállal egy kiolajozott formába tesszük. A tetejét megkenjük olajjal, és addig hagyjuk kelni, míg a tészta fel nem jött a forma pereméig. Ekkor betesszük az előmelegített gázsütőbe, és 10 percig 5-ös fokozaton, majd 30 percig 4-es fokozaton sütjük.
Emese-Schar kenyér
- 200 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 4 púpozott evőkanál Glutenix falusi kenyér sütőkeverék
- 2 púpozott evőkanál Emese kenyérpor
- 1 púpozott evőkanál őrölt hajdina és lenmag
- 15 g friss élesztő
- kb. 70 ml langyos tej
- 300 ml langyos víz
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál olaj
- csipet só
Összekeverjük a hozzávalókat. A sót és az olajat csak a keverés vége felé adjuk hozzá. Egy olajjal kikent, formába tesszük vizes kanállal a masszát, majd elsimítjuk. Amikor a formából kezd kidagadni a kenyér, előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után 170°C-ra csökkentjük a hőfokot, így sütjük még 15 percig. A formából kivéve a tetejét megkenjük olajjal.
Schar – Fe-mini kenyér
- 220 g Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 4 púpozott evőkanál Fe-mini kenyérpor
- 1 púpozott evőkanál őrölt hajdina és lenmag
- 12 g friss élesztő
- 330 ml langyos víz
- 1 evőkanál olaj
- só
A hozzávalókat só és olaj nélkül robotgéppel összekeverjük. Hozzáadjuk a sót és az olajat, s még pár percig keverjük. Egy olajjal kikent, formába tesszük vizes kanállal a masszát. Tökmaggal megszórjuk. (Erre azért van szükség, hogy a kelesztés során az alufólia ne ragadjon bele a masszába.) Alufóliával letakarjuk, és meleg helyen kb. 40-45 percet kelesztjük. Amikor a formából kezd kidagadni a kenyér, előmelegített 220°C-os sütőbe tesszük. 15-20 perc után 180°C-ra csökkentjük a hőfokot, így sütjük még 15 percig.
FEHÉR KENYÉR Glutenix ALFA MIX vagy NATURBIT lisztbõl
kb. 900 g-os kenyérhez:
- 500 g lisztkeverék,
- 500 ml langyos víz,
- 20 g friss élesztõ,
- 1 ek. olaj,
- 14 g só.
Kenyérsütõ gép: tegyük az üstbe a vizet és oldjuk fel benne az élesztõt. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és a sót, és kb. 1,5 órás programon készít- sük el.
Hagyományos sütõ: a hozzávalókat kézi mixerrel 2-3 perc alatt egyenletes tésztává dolgozzuk össze. Kiolajozott formában kelesszük kb. duplájára. Elõmelegített 200 °C fokos sütõben süssük kb. 45 percig. Szebb színt kap kenyerünk, ha sütés elõtt megkenjük olajjal.
FEHÉR KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Fehérkenyér lisztkeverék,
- 220 ml langyos víz,
- 6 g só,
- 10 g élesztõ.
Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fa- kanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.
Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni 8a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).
BARNA KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes, fehérjeszegény
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Barnakenyér lisztkeverék,
- 235 ml langyos víz,
- 6 g só,
- 10 g élesztõ.
Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a for- mában.
Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).
MAGKEVERÉKES KENYÉR 450 g – tejmentes, tojásmentes
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Magkeverékes kenyér lisztkeverék,
- 215 ml langyos víz,
- 7 g só,
- 10 g élesztõ.
Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük kb. 35 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon vagy a formába tevéskor megszórhatjuk a tetejét magokkal. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.
Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).
FALUSI KENYÉR 450 g – tojásmentes
Hozzávalók:
- 250 g Glutenix Falusi lisztkeverék,
- 230 ml langyos víz,
- 6 g só,
- 10 g élesztõ.
Elkészítés: hagyományos sütõben a hozzávalókat kézi mixerrel vagy fakanállal keverjük néhány percig, míg egyenletes lesz a tészta. Olajozott kenyér vagy õzgerinc formába tesszük, és langyos helyen, letakarva hagyjuk kb. duplájára kelni. A sütõt melegítsük elõ 200 ºC-ra és süssük 25-30 percig, míg szépen megpirul. A sütés közben kb. 10-15 perc után, ha kezd kérgesedni olajos ecsettel megkenhetjük, hogy színt kapjon. Ha kisült, borítsuk rácsra, hogy ne nedvesedjen vissza a formában.
Kenyérsütõ gépben: Az egész zacskó mennyiségre szükség van, hogy a gép össze tudja dolgozni a tésztát. Tegyük az üstbe a folyadékot, morzsoljuk bele a friss élesztõt majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Indítsuk el olyan rövid programon, amely egy dagasztás-kelesztés fázis után süt (kb. 1:40 perces).
ZSEMLÉK (Fehér, Barna, Falusi, Magkeverékes)
Valamennyi zsemlét elkészíthetjük a saját kenyerénél leírt recept szerint, valamilyen formában pl. 8 cm átmérõjû szilikon gömbben vagy muffinformában megsütve. Ebben egy zsemlének 100 g tésztát mérünk ki. A sütõt 220 ºC-ra melegítsük elõ. A tészta tetejét olajozzuk meg és hagyjuk megkelni. Kb. 10 perc sülés után, ha már megszilárdult a tészta, kifordíthatjuk a formából és kicsit megolajozva, hogy színt kapjon süthetjük tovább még kb. 10 percig.
ALBA-MIX KENYÉR
Hozzávalók:
250 g ALBA-MIX lisztkeverék,
200 g langyos víz,
8 g friss élesztő,
5 g só.
Elkészítés: A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Zsemlecipó, bagett vagy zsemle-kifli formára alakítjuk. Meleg helyen légmentesen pl. fóliával lefedve kelesztjük kb. 50 percig, zsemlét-kiflit kb. 35 percig, hogy kb. duplájára nőjön. Sütés előtt olajozzuk le, hogy szép színe legyen. Forró, kb. 210 °C fokos sü-tőben sütjük a zsemlét-kiflit 18 percig, a kenyeret kb. 30 percig.
GLUTENIX KENYÉR – amaránttal és kölessel
- 250 g Glutenix fehérkenyér sütőkeverék,
- 10 g friss élesztő,
- 1kk cukor,
- 1ek őrölt amarantmag,
- 1,5 ek őrölt kölesmag,
- 1kk őrölt köménymag,
- 220ml langyos víz,
- 1 tk Kenyérvarázs kenyérfűszer.
A hozzávalókat keverjük sima tésztává kézi mixerrel 2-es fokozaton néhány perc alatt. Tegyük egy tetszés szerinti kiolajozott formába, langyos helyen hagyjuk kelni kb. 45 percig vagy amíg kb. duplájára dagad. Előmelegített 200 °C fokos sütőben süssük 35-40 percig. Kb. félidőben olajjal megkenhetjük, hogy szí-nes legyen a héja.