Fe-Mini-Gabonakutató Kft.

A gluténérzékenyek által már jól ismert márka az elsők között volt Magyarországon, amit fogyaszthatott tej- tojásérzékeny valamint lisztérzékeny beteg is.

A nagy múltú Gabonakutató Zrt története jóval korábbra nyúlik vissza, mint azt sokan gondolnánk. Az alapítás ötlete 1904-ben született meg, az intézmény alapkövét pedig 10 évvel később rakták le. A kutatást újabb 10 évvel később 1924. október 26.-án kezdték meg. A megnyitás után számos átszerveződés, történt, de változott a megnevezése is ahogy a tevékenység sem volt állandó.

A nyitást követően 1949-ig a fő profil mezőgazdasági tevékenységből állt és az intézmény a Magyar Királyi Alföldi Mezőgazdasági Intézetet név alatt működött. Ezt követően Szegedi, majd Délalföldi Mezőgazdasági Kísérleti Intézetnek nevezték, és gyakorlatiasabban működött, ami a növénynemesítésben nyilvánult meg. Ez az időszak 1970-ig tartott, amikor Gabonatermesztési Kutatóintézetnek keresztelték, a mostani tevékenységüket ekkor kezdték el, ami főleg gabonafélék nemesítéséből áll. Nem sokkal később (1978) létrehozták a GABONAMAG Alapanyag-szaporító Társaságot. A megvásárolt vagyoni betétekből 1990-ben a Nádudvari Vörös csillag Mgtsz és a GKI 1990-ben létrehozta a Gabonamag Vetőmag-előállító Kft.-t. Ez azt a célt szolgálta, hogy intézet tudományos eredményeinek gyakorlati hasznosulását a vetőmag előállításon keresztül mozdítsa elő. 1997-ben ismét új nevet kapott az intézmény: Gabonatermesztési Kutató Közhasznú Társaság. A ma is használt nevet 2009-ben kapta: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

A Gabonakutató Zrt. szegedi központja

A Gabonakutató Zrt. szegedi központja

Az intézmény számos díjat tudhat magáénak pl. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Agrárfejlesztési Díját, amit 2011-ben nyert el.

Az intézmény termékeivel a glutén-, tej-, tojásérzékenyek már biztos megismerkedtek, de speciális lisztkeverékei és tésztái fogyaszthatók fehérjeszegény, fenilalaninszegény, koleszterinmentes diétát tartók számára is. Fehérjeszegény termékeivel a II. Innovációs Nagydíj pályázaton a „Fehérjeszegény gyógy élelmiszerek kifejlesztése, kísérleti - referenciaszintű hasznosítása" c. pályázat 1993-ban sikeresen megvalósult, jelentős innovációként az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnökének különdíjában részesült. A fent említett termékeket a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft "leányvállalata" forgalmazza, élen Dr. Ács Péternével, aki sütő- és malomszakos élelmiszeripari üzemmérnök-technológus, okleveles élelmiszeripari mérnök és Varga Lászlóval, aki Élelmiszeripari üzemmérnök, tíz éve vállalkozó, a Magyar Pékszövetség Csongrád-Békés megyei Területi Szövetségének elnöke